Ministerul american de Finanţe a publicat în numele SUA şi al celor cinci parteneri ai acestora un comunicat "cu privire la o abordare interguvernamentală în vederea unei mai bune respectări a obligaţiilor fiscale la scară internaţională şi a implementării legii privind achitarea obligaţiilor fiscale ce ţin de conturi din străinătate".

Această lege, adoptată în martie 2010, obligă instituţiile financiare străine să transmită fiscului american (IRS) informaţii cu privire la anumite conturi. Ar fi vorba în principal de a informa IRS în legătură cu conturile deţinute de cetăţeni americani.

Potrivit Trezoreriei, această dispoziţie "a suscitat un anumit număr de întrebări, mai ales legate de faptul că instituţiile financiare străine stabilite în (cele cinci ţări europene) s-ar putea să nu fie în măsură să se conformeze" legii FATCA pentru că ar încălca astfel legile lor naţionale privind protecţia datelor personale. Comunicatul comun defineşte un "cadru posibil pentru o abordare interguvernamentală", în virtutea căruia cele cinci ţări europene ar adopta o "lege care să oblige instituţiile financiare aflate sub jurisdicţia lor" să transmită autorităţilor naţionale informaţiile solicitate de SUA.
SURSA: Agerpres