Chiria medie percepută de proprietarii de locuinţe noi din Bucureşti este de 900 de euro, de circa două ori şi jumătate mai mare decât cea cerută de proprietarii de apartamente vechi, respectiv 371 euro, potrivit unei analize realizate de MagazinulDeCase.ro împreună cu Benevo.

În calcularea chiriei medii pentru apartamentele noi a fost luat în considerare preţul cerut pentru diferite categorii de locuinţe din cadrul a 16 ansambluri imobiliare din Capitală.

Tot mai mulţi dezvoltatori de locuinţe noi sunt obligaţi, de lipsa cumpărătorilor, să îşi închirieze proprietăţile pentru a acoperi măcar o parte din costul finanţării. Un caz aparte îl constituie  fondurile de investiţii speculative, de genul Topo Capital (care operează prin intermediul magazinului Benevo) sau Romania Invest (activ sub brand-ul Be Igloo), care au portofolii mari de locuinţe finalizate şi care nu reuşesc să îşi lichideze stocurile achiziţionate în ultimii trei ani.

Apartamentele noi, greu de închiriat

„Am achiziţionat în jur de 80 de apartamente în şapte ansambluri rezidenţiale diferite din Bucureşti şi acum le-am scos la închirere, însă piaţa merge foarte prost. Chiriile percepute se învârt în jurul a 1.000 – 2.500 de euro“, a declarat pentru capital.ro Geo Mărgescu, general managerul Cefin Real Estate.

Compania are în dezvoltare şi ansamblul rezidenţial Cortina, localizat în zona bulevardului Aerogării din Capitală, care va cuprinde 271 de apartamente. Oficialul companiei a anunţat că proiectul a fost suspendat pe perioadă nedeterminată, iar cei 140 de cumpărători au fost de acord să aştepte până proiectul va reîncepe.

„Am suspendat lucrările de construcţie, linia de finanţare a fost oprită şi cumpărătorii au fost şi ei de acord cu această măsură, deoarece nu aveau bani să achite locuinţele“, a menţionat Mărgescu.

0-43769-tabel.jpgReduceri minore de chirii

La nivelul apartamentelor vechi din Capitală, nu s-a constatat o evoluţie puternică a chiriilor medii în intervalul octombrie-noiembrie. Cea mai mare scădere a fost de 7%, pentru toate tipurile de imobile din Sectorul 4, iar cea mai mare creştere a fost de 6%, înregistrată pentru garsonierele din Sectorul 3, respectiv pentru apartamentele de două camere din Sectorul 5.

Potrivit MagazinulDeCase.ro, în luna noiembrie, pentru garsonierele din Sectorul 4 s-a înregistrat o chirie medie minimă de 250 de euro. Cea mai mare chirie medie o au apartamentele de trei camere din Sectorul 1, respectiv 550 de euro.

Cea mai ieftină garsonieră nouă – 400 euro

Pentru apartamentele din cele 16 ansambluri rezidenţiale analizate, valorile medii sunt cuprinse între 400 de euro şi 2.600 de euro. Cele mai ieftine garsoniere sunt în ansamblul Greenfield, chiria medie fiind de 400 de euro, iar cele mai scumpe în Monte Carlo Palace, unde nivelul mediu este de 850 de euro.

În cazul apartamentelor de două camere, tot în imobilele din Greenfield se înregistrează chiria medie cea mai scăzută – 473 de euro. Cele mai scumpe locuinţe de două camere sunt în Băneasa Rezidenţial, valoarea medie a chiriei fiind de 1.600 de euro. Cât priveşte imobilele cu trei camere, minimul îl au apartamentele din ansamblul Cosmopolis – 530 de euro, iar maximul, imobilele din Băneasa Rezidenţial – 2.000 de euro.