China are "probleme evidente privind prezenţa metalelor grele peste limitele" autorizate, potrivit lui Wan Bentai, inginer-şef în cadrul Ministerului pentru Protecţia Mediului, citat de cotidianul Nanfang Dushi Bao din Canton.

Metalele grele precum plumbul, mercurul şi cadmiul pătrund în sol transportate de apa pentru irigaţii, a explicat Wan Bentai într-o conferinţă pe această temă, la Canton (sud).

"Incidente de poluare cu metale grele s-au produs în mod repetat în ultimii ani; numai în ianuarie şi februarie au fost 11 cazuri (de otrăvire), dintre care nouă cazuri de plumb în sânge", a declarat Wan Bentai, citat de ziar.

Prezenţa plumbului în sânge este deosebit de periculoasă pentru copii, la care poate provoca întârzierea creşterii sau retard mintal.

Rapida industrializare a Chinei în cursul ultimilor 30 de ani s-a făcut deseori în detrimentul mediului.

Mai multe manifestaţii au avut loc recent pentru a cere închiderea unor uzine poluante. În septembrie, la Haining (est), câteva sute de persoane au cerut şi obţinut închiderea provizorie a unei uzine de panouri solare de la care proveneau niveluri ridicate de fluorură. În august, la Dalian (nord-est), 12.000 de manifestanţi au cerut şi obţinut închiderea unui complex petrochimic la malul mării.