Satelitul va fi ridicat pe orbita geosincronă de către racheta purtătoare cu trei trepte "Long March-3A", folosită de către chinezi şi în cadrul programului propriu de explorare a Lunii.

Orbiterul urmează să se integreze într-o reţea care va avea în final 35 de sateliţi. Reţeaua va furniza servicii GPS şi va putea transmite mesaje text, mai întât pentru zona Asia-Pacific – până în 2012, iar până în 2020 – servicii globale.

Beidou va asigura clienţilor civili, în mod gratuit, o acurateţe a poziţionării de circa 10 metri, aproape dublă faţă de cei 5-6 metri ai sistemului american GPS.

În comparaţie cu Galileo – sistemul european de poziţionare prin satelit care a costat peste 3 miliarde de euro -, costul reţelei Compass ar putea fi de ordinul câtorva zeci de miliarde de yuani, din moment ce "doar pentru prima fază a sistemului Compass, China va cheltui mai mult de 10 miliarde de yuani".

China este una dintre puţinele ţări din lume care dispune de tehnologia şi capacitatea de a plasa sateliţi în Cosmos. Sistemul Compass sau Beidou-2 va fi un rival serios pentru GPS-ul dezvoltat de americani, cel european şi cel al ruşilor.
SURSA: Agerpres