Utilizatorii de telefoane mobile din întreaga lume îşi schimbă celularele obişnuite cu smartphone-uri (telefoane inteligente). Piaţa de smartphone-uri va creşte anul acesta de patru ori mai repede decât întreaga piaţă de telefoane mobile, conform analiştilor de la IDC (International Data Corporation), care se aşteaptă ca producătorii de terminale să livreze peste 470 de milioane de smartphone-uri în întreaga lume, faţă de 305 milioane de unităţi comercializate anul trecut.
În ţara noastră se observă acelaşi trend, românii cumpărând mai multe smartphone-uri decât telefoane obişnuite. Conform companiei GfK, smartphone-urile câştigă gradual cotă de piaţă în detrimentul telefoanelor mobile, vânzările în unităţi dublându-se de la un trimestru la altul. Dacă în străinătate majoritatea celor care îşi cumpără un smartphone o fac pentru a putea naviga online, pentru a face cumpărături online sau pentru operaţiuni bancare, în ţara noastră cei care îşi achiziţionează un telefon inteligent o fac pentru a epata. Pentru 67% dintre români, dispozitivul mobil este un simbol al statutului social, conform un studiu efectuat de Intel în 16 ţări din Europa şi Orientul Mijlociu.
Smartphone-ul este un „must-have“
Piaţa de smartphone-uri a cunoscut o dezvoltare fără precedent începând cu anul 2007, odată cu lansarea terminalului iPhone de către Apple. Dacă până atunci aceste telefoane erau folosite în special de oameni de afaceri, având funcţii limitate şi preţuri exorbitante, astăzi smartphone-urile vin cu o multitudine de funcţii şi preţuri mai mult decât accesibile.
„În era multimedia, smartphone-ul­ este deja un „must have“ pentru toţi cei care doresc să fie conectaţi în permanenţă. Dacă în urmă cu ceva vreme smart­phone-urile se adresau mediului business, acestea au astăzi o aplicabilitate şi o targetare mult mai largi. În plus, preţul acestui gen de produs este din ce în ce mai accesibil, unele device-uri putând fi găsite la preţuri sub 600 lei. Lucru care se vede, desigur, şi în vânzări: magazinele PC Garage şi PC Fun au înregistrat un procentaj de creştere pe acest segment de 20% în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, a declarat Mădălina Stănescu, marketing & PR manager PC Garage şi PC Fun.
La eMAG, cel mai mare magazin online din ţara noastră, "pe lângă tablete, smartphone-urile sunt o categorie de produse tot mai cerută de clienţii români care apreciază funcţiile multiple ale terminalelor", a declarat Raluca Popescu, Product Manager eMAG.
Topul celor mai căutate smartphone-uri pe piața din România
Succesul înregistrat de smartphone-ul iPhone i-a determinat pe principalii producători de telefoane mobile să lanseze produse similare, cu ecrane mari și sensibile la atingere. Dintre toţi producătorii, doar Samsung a reuşit să ţină piept celor de la Apple şi să vină pe piaţă cu terminale care au prins la public. Finlandezii de la Nokia, care au dominat piaţa de smartphone-uri din anul 1996, vor pierde anul acesta poziţia de lider în faţa celor de la Samsung şi Apple, urmând să ocupe astfel doar poziţia a treia în clasamentul mondial, conform estimărilor companiilor de cercetare a pieţei Gartner şi Canalys.
În ţara noastră, situaţia este identică cu cea de la nivel mondial: Nokia pierde din ce în ce mai mult teren, în timp ce Samsung şi Apple câştigă tot mai mulţi clienţi. În momentul actual, pe piaţă sunt circadouă milioane de smartphone-uri, potrivit lui Bogdan Matei, directorul reţelei de magazine Vodafone, care estimează că până la finele anului se vor vinde 600.000 de noi unităţi. Din datele furnizate de operatorii telecom şi magazinele online de la noi, reiese că Samsung şi Apple sunt cele mai căutate telefoane inteligente de către români.
„Printre cele mai atractive smartphone-uri din portofoliul Cosmote România şi Germanos, din punctul de vedere al vânzărilor, se numără Samsung i9000 Galaxy S, Samsung i9100 Galaxy S II, iPhone 4, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy FIT, Nokia 5228, C5-03 şi Sony Ericsson X8, a declarat Alexandru Munteanu, sales operations senior manager, Cosmote România.
Reprezentanţii Orange nu au vrut să dezvăluie numele celor mai vândute modele rezumându-se să afirme că printre cele mai căutate smartphone-uri sunt: Samsung, Apple, Nokia şi BlackBerry.
În cele mai cunoscute magazine online de la noi, PCFun, eMag.ro, evoMAG.ro, cele mai vândute smartphone-uri sunt Samsung Galaxy S II (i9100), Samsung I9000 Galaxy S şi iPhone 4.
"Cele mai apreciate smartphone-uri sunt cele bazate pe sistemul de operare Android, urmate de smartphone-urile iPhone şi Nokia. Alături de iPhone, Samsung Galaxy S2 şi Galaxy S sunt cele mai populare modele de smartphone. Clienţii au apreciat în primul rând performanţele deosebite ale acestor dispozitive care permit navigarea web rapidă, utilizarea telefonului în multi-tasking şi o calitate grafică superioară pe ecrane generoase," a mai spus Popescu.
600.000 de telefoane inteligente se vor vinde anul acesta în ţara noastră