Preşedintele chinez a îndemnat forţele navale ale ţării să accelereze procesul de modernizare, să se pregătească intens pentru o confruntare militară, cu scopul de a "salva securitatea naţională şi pacea mondială", scrie Agerpres.

Hu Jintao a formulat aceste îndemnuri marţi, cu ocazia unei reuniuni a Comisiei Militare Centrale pe care o conduce.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul guvernului chinez, întâlnirea a fost consacrată examinării armamentului deţinut de Armata Populară de Eliberare  şi a ultimelor evoluţii referitoare la marina militară.

"Munca noastră trebuie să se concentreze asupra temei privind apărarea naţională şi consolidarea capacităţilor militare", conform unui comunicat oficial difuzat la Beijing.

Armata chineză a anunţat efectuarea de exerciţii militare navale, la sfârşitul lunii noiembrie, în vestul Oceanului Pacific. "Este un antrenament de rutină /…/ nu vizează nicio ţară în mod deosebit", insista un comunicat militar difuzat la Beijing.

Anunţul a intervenit după turneul în regiunea Asia-Pacific al preşedintelui american Barack Obama, în cursul căruia şeful Casei Albe a anunţat că SUA îşi vor spori prezenţa militară în Australia.

APE, cea mai mare armată din lume, este compusă în principal din forţe terestre, iar în prezent marina militară chineză are un rol crescând, deoarece China este din ce în ce mai preocupată cu ambiţiile sale maritime, provocând îngrijorare nu numai în ţările vecine, dar şi la Washington, notează AFP.

Pentagonul a avertizat la începutul acestui în legătură cu mărimea bugetului alocat de China marinei sale militare, în special în ceea ce proveşte dotarea cu armament sofisticat.

În 2011, China şi-a mărit bugetul pentru apărare cu 12,7%, la suma de 601,1 miliarde de yuani (65,5 miliarde euro).

Te-ar putea interesa și: