Această decizie va putea permite ca următoarea generaţie de centrale nucleare din Marea Britanie să fie finanţate (cel puţin parţial) de companiile chineze.

‘Deşi iniţial participaţiile chineze la proiectele de energie nucleară este posibil să fie minoritare, în timp participaţiile în viitoarele centrale nucleare ar putea fi majoritare’, a declarat George Osborne cu ocazia unei vizite la centrala nucleară de la Taishan (sudul Chinei), rezultatul unei colaborări între grupul francez EDF şi cel chinez China Nuclear Power. George Osborne a adăugat că este vorba de ‘o nouă etapă în relaţia dintre Marea Britanie, cea mai veche putere nucleară civilă, şi China, ţara cu cel mai puternic ritm de creştere a energiei nucleare’.

Potrivit unui articol publicat miercuri de Financial Times, săptămâna viitoare Guvernul britanic şi grupul francez EDF vor semna în mod oficial un acord privind construcţia a două reactoare nucleare de tip EPR la centrala de la Hinkley Point (sudul Angliei). Proiectul Hinckley C ar urma să fie primul reactor nuclear construit în Marea Britanie după 1995. Pentru acest proiect EDF se va alia cu grupul chinez CGNPC însă firma franceză va rămâne acţionarul principal şi de asemenea va fi responsabilă pentru viitorul şantier.

China are cel mai mare program de construcţie de centrale nucleare din lume. În prezent, în China funcţionează 17 reactoare nucleare şi alte 28 sunt în construcţie. AGERPRES