Avansul economiei chineze s-a accelerat la 8,9% în al treilea trimestru, după un avans de 6,1% în primele trei luni şi de 7,9% în perioada aprilie-iunie, în pofida crizei economice mondiale, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Mai mulţi analişti intervievaţi de Reuters estimau o creştere de 8,9% a PIB pentru al treilea trimestru.

„Este o evoluţie bună. Creşterea economiei s-a redresat foarte rapid. Nu există îndoială că PIB va creşte cu 8% pe ansamblul acestui an”, a declarat analistul Guotai Junan Securities Wang Hu.

În primele nouă luni, economia Chinei a avansat cu 7,7%, iar economiştii consideră că obiectivul autorităţilor, respectiv o creştere de 8% în 2009, poate fi depăşit. Totodată, o mare parte din analişti estimează o dezvoltare economică şi mai puternică în 2010.

Producţia industrială chineză a urcat cu aproape 14% în septembrie, comparativ cu aceeaşi lună din 2008, faţă de un avans de 13,3% în august, în timp ce vânzările cu amănuntul au crescut cu 15,5%. Investiţiile în active fixe au avansat cu 33,3% în primele nouă luni.

Îngrijorările rămân

Cu  toate acestea îngrijorările guvernului chinez în ceea ce priveşte criza se menţin. Presiunile deflaţioniste încep să se stingă, iar preţurile, în special cele la alimente, încep să crească.

De asemenea, economiştii sunt de părere că această creştere economică, înregistrată în cel de-al treilea trimestru, este doar efectul planului masiv de relansare a mecanismului economic. Este posibil, spun experţii, ca economia chineză să sufere din nou din momentul în care banii incluşi în planul de relansare se vor termina, iar efectele nu se vor mai resimţi în economia reală.

SURSA: Mediafax, „The Australian”