Preşedintele socialist al Venezuelei, Hugo Chavez, a anunţat că naţionalizează mai multe companii producătoare de fier din ţara pe care o conduce, pentru a forma un „mare conglomerat public”.

„Acest sector este naţionalizat. Nu mai e nimic de spus”, a declarat ieri preşedintele venezuelean. Decizia vine la doar câteva zile după ce acelaşi Hugo Chavez anunţase adoptarea unei legi care permite statului să deţină un control al activităţii din sectorul de hidrocarburi.

Obligaţii nerespectate în cazul naţionalizării operaţiunilor Holcim

Hugo Chavez a hotărât anul trecut şi naţionalizarea sectorului de ciment. În urma acestor decizii a început un scandal între companiile producătoare de ciment şi statul venezuelean. Holcim a anunţat în urmă cu 2 luni că va începe o urmărire în justiţie, întrucât Chavez nu şi-a respectat angajamentele legate de procesul de naţionalizare.

Guvernul de la Caracas i-a obligat pe cei de la Holcim să cedeze 85% din activitatile filialei din Venezuela, iar în octombrie 2008 compania trebuia să primească 550 de milioane de dolari. Venezuela nu şi-a respectat, însă, angajamentul, în ciuda multiplelor interventţi ale Holcim.

SURSA: „Le Figaro”