La sfarsitul anului trecut a fost inregistrat cel mai mare numar de proiecte depuse si cele mai multe fonduri nerambursabile SAPARD solicitate in doar o singura luna, conform unui comunicat al agentiei.


Astfel, in decembrie 2005, au fost depuse la Agentia SAPARD 188 de proiecte de investitii private in industria agroalimentara, in exploatatii agricole si pentru diversificarea activitatilor economice, cu 64% mai mult decat media depunerilor lunare de la inceputul anului 2005.


Ponderea cea mai mare a finantarilor SAPARD solicitate apartine investitiilor in turismul rural, respectiv 31%, prin 58 de proiecte depuse in valoare totală de 12 milioane de euro, din care 6 milioane reprezinta contributia SAPARD. Totodata, au fost solicitate fonduri pentru infiintarea fermelor vegetale si animale, fiind depuse 65 de proiecte. Fondurile nerambursabile SAPARD solicitate prin aceste proiecte sunt de peste 9 milioane de euro.


In cadrul Masurii 1.1, cele mai multe proiecte au fost depuse in cadrul sectoarelor carne -11 proiecte, contributia SAPARD solicitata fiind de 13,7 milioane de euro, respectiv lapte si produse lactate – 7 proiecte cu o valoare de peste 5,3 milioane de euro.


Prin Măsura 1.1 se pot realiza investitii pentru adoptarea standardelor europene in sectoarele: lapte si produse lactate; carne (taurine, suine, ovine, pasari) si oua; legume, fructe si cartofi; prelucrarea strugurilor – soiuri nobile pentru vin; peste si acvacultura si produse de oistercultura (stridii si midii); cereale; seminte oleaginoase; zahar, plante textile (in si canepa).


Fondurile SAPARD totale solicitate prin aceasta sesiune de depuneri se ridica la 52 milioane de euro, aproximativ un sfert din fondurile aferente unui an, peste 200 milioane de euro. Cele mai multe fonduri apartin investitiilor in industria agroalimentara, respectiv 33 milioane de euro. Fondurile nerambursabile solicitate pentru investitiile in exploatatii agricole au fost de 13 milioane de euro iar pentru diversificarea activitatilor in mediul rural au fost de 7 milioane de euro.


Sursa: Capital, 04 ianuarie 2006