Consumul mondial de petrol va scădea anul acesta pentru prima dată în ultimii 25 de ani, ca urmare a recesiunii din statele occidentale, dar şi a diminuării creşterii economice în China şi în celelalte economii emergente.

Datele publicate de către Departamentul pentru Energie al Statelor Unite arată că în acest an consumul global de petrol va fi de 85,1 milioane de barili pe zi, în scădere cu 0,8 milioane de barili pe zi faţă de nivelul de anul trecut. În plus, oficialii americani prognozează că în 2010 cererea de ţiţei la nivel mondial va fi mai mică decât oferta, pentru prima dată în ultimii cinci ani, fapt ce va pune în continuare o presiune pe cotaţiile ţiţeiului.

143-24814-14conjunctura11.jpgPreţul petrolului atinsese nivelul maxim istoric de aproximativ 150 de dolari pentru un baril în luna iulie a anului trecut, după trei ani în care consumul la nivel global a fost mai ridicat decât oferta. Odată cu intrarea în recesiune a mai multor state dezvoltate şi cu ieşirea fondurilor speculative de pe pieţele financiare, începând cu toamna trecută, preţul s-a înscris pe un trend puternic descendent, ajungând în prezent la aproximativ 43 de dolari pe baril.

„Preţul petrolului este foarte strâns legat de pieţele valutare şi este afectat de speculaţii. O devalorizare a dolarului, de exemplu, implică imediat o creştere a cotaţiilor ţiţeiului. Mulţi speculatori «s-au jucat» pe pieţele petrolului, aşteptându-se la câştiguri mari în viitor. Dar, din cauza crizei financiare şi a incertitudinii tot mai mari, mulţi dintre aceşti speculatori s-au retras, producând pierderi, fapt care a forţat alţi speculatori să iasă din piaţă“, spune, pentru revista Capital, Gayle Allard, vice-chancelor of research la IE University din Madrid.

143-24815-14conjunctura22.jpgPeste efectul produs de retragerea speculatorilor s-a suprapus, începând din ultima parte a anului trecut, încetinirea puternică a creşterii economice din China şi din Europa de Est, dar şi scăderea semnificativă a consumului din state dezvoltate, cum ar fi Anglia, Germania, Spania sau SUA, unde şomajul a urcat la un nivel record pentru ultimii zece ani.

„Consumul de energie este întotdeauna legat de ciclurile economice. Când produsul intern brut înregistrează o creştere mică sau chiar o scădere, aşa cum se întâmplă în prezent, consumul de energie scade şi este o cerere mai mică de petrol. Aşadar, criza este un alt factor care a contribuit la reducerea cotaţiilor ţiţeiului“, consideră Gayle Allard.

143-24816-14conjunctura33.jpgEste posibilă o ieftinire şi mai pronunţată a ţiţeiului în viitorul apropiat? Unii analişti se îndoiesc că acest lucru este posibil, având în vedere că mulţi producători de petrol vând în prezent la un preţ apropiat de costul mediu. Pe de altă parte, criza îi determină pe mulţi producători de ţiţei să mărească producţia pentru a-şi spori vânzările, care au fost afectate în ultimele luni.

„Dacă va exista o ofertă mai mare şi o cerere în scădere, este posibil ca preţul să mai scadă. Totuşi, în pieţele futures ale petrolului, cotaţiile sunt semnificativ mai mari decât cele din piaţa spot. Se pare că jucătorii din piaţă se aşteaptă la o creştere a preţului. În opinia mea, cel mai probabil scenariu este ca preţul să se menţină la nivelul la care este în prezent“, consideră Gayle Allard.

Europa, tot mai dependentă de energia din import

Pe pieţele futures, contractele pentru petrolul Brent se tranzacţionează pentru luna martie 2009 la un preţ de 45,4 dolari pe baril, pentru luna iulie a acestui an, la un nivel de 50,8 dolari pe baril, iar pentru luna decembrie 2009, preţul este de 54,2 dolari pe baril. Dacă acest trend se va menţine şi pe piaţa spot, anul acesta va fi o revenire la tendinţa de creştere a preţurilor carburanţilor.

În cazul în care se va întâmpla acest lucru, analiştii apreciază că Uniunea Europeană va fi mai puternic afectată decât America de Nord. „Se discută foarte mult de­spre dependenţa Statelor Unite de importurile de petrol, dar această problemă este mult mai importantă pentru Europa decât pentru SUA, care este încă cel de-al treilea mare producător de petrol al lumii. În Uniunea Europeană, însă, se produce foarte puţin petrol, iar criza livrării gazelor naturale din Rusia a arătat nivelul foarte ridicat de dependenţă a Europei de importurile de combustibili“, spune Gayle Allard.

Teza profesoarei de la IE University din Spania este confirmată de cele mai recente date publicate de către Departamentul pentru Energie al SUA, care arată că în state ca Germania, Franţa sau Italia, de exemplu, se produce mai puţin de 10% din necesarul anual de consum de petrol.

«Când PIB înregistrează o creştere mică sau chiar o scădere, aşa cum se întâmplă în prezent, consumul de energie scade şi este o cerere mai mică pentru petrol.»
Gayle Allard, vice-chancelor of research la IE University

63,1 dolari pe baril este preţul la care se tranzacţionează petrolul, pentru luna decembrie 2011, pe pieţele futures. Preţul ţiţeiului în acest moment pe pieţele spot este de aproximativ 42 de dolari pe baril