telescaun sunt minuscule, partiile nenumarate si variate, zapada cea mai adecvata pentru schi, magazine de lux, restaurante pentru gurmanzi si, evident, preturi astronomice. Acele statiuni in care fiecare viseaza sa ajunga o data in viata, daca nu pentru schi, atunci macar pentru a se intalni la restaurant cu Boris Becker sau Caroline de Monaco. Un sfat util pentru schiorii impatimiti: asteptati pana in ianuarie, cand tarifele hotelurilor scad la aproape jumatate, exista nenumarate oferte speciale, iar statiunile nu mai sunt atat de aglomerate. De exemplu, o saptamana la o pensiune din Kitzbuehel (Austria) costa in ianuarie 260 de euro de persoana, tarif care include cazare si demipensiune. tineti minte ca desi cazarea este rezonabila, un schi-pass de o zi in Austria costa relativ mult, astfel ca este de preferat sa rezervati un abonament pe o saptamana.
Courchevel, Franta
Alaturi de Meribel si Val Thorens, Courchevel face parte din trioul celebru al celei mai cunoscute zone de schi din Franta, fiind cea mai mare statiune din lume. Courchevel reuneste de fapt patru localitati, denumite dupa altitudinea la care se afla. O alta atractie este patinoarul olimpic, alaturi de tobogane nocturne si zone destinate cataratului pe varfuri de gheata. Un apartament costa in jur de 600-700 euro/saptamana.
Gstaad, Elvetia
Stralucitoarea statiune Gstaad atrage o buna parte din familiile regale si celebritatile mondiale. Satucul a devenit si mai cunoscut in 1997, cand oficialitatile locale au interzis circulatia automobilelor pe strazile sale. Un schi-pass pentru toata regiunea (care include inca sase statiuni) costa 24 de dolari pe zi, permitand accesul la 250 de kilometri de partie si 70 de telecabine. O camera la Gstaad Palace costa 280 de euro.
Lech-Zurs, Austria
Zona preferata a lui Vladimir Putin, Boris Becker, a printesei Diana si a membrilor familiei regale care conduce principatul Monaco; principalul atu al acestei zone este exclusivismul. Se emit zilnic numai 14.000 de bilete, ceea ce garanteaza cozi mici la telescaune. Exista 110 kilometri de partie, deserviti de 34 de telescaune. Gasthof Post ofera un restaurant foarte apreciat si o piscina acoperita. Tarifele pleaca de la 300 de euro.
Cortina, Italia
Cortina d’Ampezzo, inconjurata de muntii Dolomiti, da fiori oricarui schior impatimit. Localitatea are 52 de telescaune si 87 de kilometri de partie, iar schiorii pot cumpara un schi-pass care permite accesul in 50 de statiuni din zona. Asteptati-va la lume imbracata dupa ultima moda si schiori vorbind la mobil. Unul din cele mai cautate hoteluri este Rosa Alpina, unde o camera costa de la 200 de euro in sus.
Montana, SUA
Desi majoritatea turistilor asociaza numele statiunii cu miliardarul american Ted Turner, Big Ski Resort ramane totusi una din cele mai intinse domenii de schi din lume. Bineinteles, preturile in timpul summitului explodeaza, participantii ocupand cele mai bune hoteluri, dar nici in restul timpului tarifele nu sunt de neglijat: cea mai ieftina camera de pensiune costa 260 de dolari pe zi.