În fiecare an, zeci de mii de cetăţeni din Uniunea Europeană şi chiar din lumea întreagă se adresează Parlamentului European pentru a se informa, a face propuneri sau pentru a prezenta plângeri. De la aderarea ţării noastre la UE, cetăţenii României şi-au utilizat mult dreptul de a adresa întrebări Parlamentului European în limba naţională sau în una dintre celelalte limbi oficiale ale Uniunii Europene. Iată întrebările cele mai frecvent abordate în scrisorile lor.

Politici naţionale

Întrebările adresate se referă, în principal, la subiecte de politică internă ale României. Corupţia, dispoziţiile guvernului român cu privire la taxa de înmatriculare a autoturismelor, restituirea proprietăţilor şi dreptul la proprietate revin frecvent în scrisorile cetăţenilor. Sunt întâlnite, de asemenea, în mod regulat propuneri de ameliorare a legislaţiei naţionale şi a drepturilor persoanelor cu handicap. În fine, figurează, de asemenea, plângeri referitoare la deciziile autorităţilor naţionale în afaceri judiciare în curs sau finalizate.

Activitatea cotidiană a Parlamentului European

Informaţiile cu privire la organizarea de stagii şi de vizite în cadrul Parlamentului European, precum şi la posibilitatea de a ocupa posturi de funcţionari europeni, îi interesează în cel mai înalt grad pe cetăţenii români. În cadrul acestui subiect sunt, de asemenea, foarte solicitate informaţii cu privire la structura, rolul politic şi activităţile acestei instituţii, precum şi despre activităţile desfăşurate de deputaţii români.

Finanţare europeană

Solicitările de informaţii privesc frecvent finanţarea acordată de Uniunea Europeană în cadrul proiectelor şi programelor sale, în special în cadrul politicii regionale şi în domeniul agriculturii.

Afaceri instituţionale. Extindere

Cetăţenii români sunt interesaţi de funcţionarea instituţiilor europene şi de relaţiile interinstituţionale la nivel comunitar, precum şi de viitorul Europei, în special în ceea ce priveşte Tratatul de la Lisabona şi punerea în practică a Strategiei de la Lisabona pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă.

Relaţiile externe ale UE. Drepturile omului. Imigraţie

În domeniul afacerilor externe, întrebările cele mai frecvente privesc situaţia din Kosovo, Iranul şi Rusia. Aspecte legate de religie, sărăcia în lume şi drepturile omului sunt alte teme recurente în scrisorile cetăţenilor români.

Drept european

Cetăţenii români adresează întrebări foarte detaliate cu privire la transpunerea acquis-ului comunitar în legislaţia naţională (proceduri, conţinut specific, dată-limită) şi privind aplicarea sau nu a legilor comunitare la domenii specifice (proprietate, drepturile persoanelor cu handicap, fiscalitate).

Piaţa internă

Cele mai solicitate subiecte privesc libertatea de circulaţie a lucrătorilor, mai precis dreptul la muncă, deschiderea pieţei muncii a ţărilor membre ale Uniunii Europene pentru cetăţenii români, recunoaşterea diplomelor.

Mediu. Situaţia animalelor

Situaţia câinilor abandonaţi din oraşele României şi cazurile de cruzime faţă de animale sunt semnalate şi denunţate energic. De asemenea, cererile de informaţii cu privire la măsurile luate de statele membre şi de Uniunea Europeană împotriva poluării atmosferice şi a încălzirii climatice fac parte dintre centrele de interes ale cetăţenilor români.

Politici europene

Cetăţenii sunt interesaţi de politicile europene sau de măsurile luate de Uniunea Europeană pentru facilitarea şi stimularea politicilor care sunt, în principiu, în competenţa statelor membre. Întrebările cele mai frecvente se referă la energie, educaţie şi cultură, transport.

Sursa: Parlamentul European