Acum, Sergiu Paşca este bursier post doctoral în cadrul Departamentului de Neurobiologie de la Universitatea Stanford, unde cercetarea sa vizează înţelegerea bazelor celulare şi moleculare ale autismului.

"În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obținerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienți cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule și am identificat o substanță capabilă să le inverseze. Aceste rezultate au fost publicate în prestigioasa revistă Nature Medicine și articolul a fost numit de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului", scrie dr. Sergiu Pasca pe site-ul oficial al Galei LSRS 2013.

El nu a putut ajunge la gala de premiere, dar a transmis un mesaj de mulţumire:
"Sunt mulţi români valoroşi în diaspora, iar aceştia trebuie saă contribuie la înnoirea rangurilor universitare şi a clase politice. În cercetarea biomedicală din tari ca Germania, Coreea, Japonia este de la sine înţeles că formarea elitelor universitare se face în Statele Unite. Diferenţa este că aceste ţări depun eforturi susţinute pentru a-şi recruta aceşti tineri şi pentru a-i aduce inapoi, macar pentru a le oferi pozitii universitare în ţară. Sper să înţelegem cat mai repede că cercetarea nu este un lux sau un moft, ci o investiţie naţională şi progresul sustenabil va veni de aici".