Global Youth Service Day (GYSD) este un eveniment anual international, organizat de Youth Service America, un centru de resurse format din peste 200 de organizatii care lucreaza pentru implicarea tinerilor in activitati de voluntariat. Cu ocazia GYSD, organizatia Leaders Romania acorda trei categorii de premii: pentru management, antreprenoriat si societate civila. Organizatiile partenere ale Leaders au nominalizat candidatii, dintre care, un juriu, format din reprezentanti de companii si alte organizatii a ales cei trei castigatori. Marius Opris, director de marketing la Orange Romania, a fost votat pentru premiu la sectiunea dedicata tinerilor manageri. Marius este membru fondator al organizatiei studentesti Voluntari pentru Idei si Proiecte – VIP si este inca implicat in conducerea strategica a organizatiei. „Eu am fost „contaminat” de la 19 ani de microbul voluntariatului. Sunt profesor de marketing la Institutul Franco-Roman de Gestiune din Bucuresti si sunt implicat in dezvoltarea unei Camere de Comert a Tinerilor Antreprenori si a unei retele de Alumni. Mai am patru mari proiecte pe care le voi lansa anul viitor…” Cat priveste activitatea sectorului nonprofit din Romania, Marius crede ca „exista anumite lucruri ce ar putea fi schimbate. Primul este trecerea ONG catre structuri flexibile care sa permita valorificarea potentialului fiecarui om din organizatie, evitandu-se astfel lupte absurde pentru pozitii, titluri si alte lucruri marunte.”
Al doilea tanar premiat de catre Leaders, la sectiunea Antreprenoriat, este Horia Nistor, manager partener la Kondiment Solutions. Horia a fost propus tot de catre organizatia VIP, care, asa cum spune el, l-a „format ca antreprenor si ca personalitate”. De asemenea, Horia este increzator in eficienta activitatilor non-profit din Romania. „Sectorul ONG-urilor de tineret este in Romania unul dintre cele mai concurentiale si mai eficiente din cate exista. Activitatea lor are efecte si pe termen scurt, fara indoiala, dar nu atat de importante pe cat vor fi efectele pe termen lung. Din acestea din urma, intreaga societate are de castigat, prin formarea unor generatii de adevarati lideri.”
Adrian Lacatus este cel de-al treilea castigator la premiile Leaders, la sectiunea „societate civila”. Adrian este asistent universitar in cadrul Academiei de Studii Economice si fost presedinte al Asociatiei Studentilor Economisti din Romania – ASER. Adrian este increzator in sansele de reusita ale sectorului ONG, cu toate ca „majoritatea organizatiilor de tineret (excluzandu-le pe cele dedicate copiilor) nu au reusit inca sa-si contureze o imagine puternica in randul societatii civile, cauzele fiind diverse…”
Proiectele pe care Leaders le desfasoara in perioada urmatoare sunt: „scoala de vara” in administratie publica, „Centrul de leadership si management organizational” si „Leader’s Forum”. Detalii despre activitatea si proiectele organizatiei pot fi gasite pe site-ul www.leaders.ro.