Potrivit Odetei Nestor, există doar câţiva pariori care vor primi amenzi între 5000 şi 10.000 de lei pentru că au pariat pe site-urile bet365 si bwin în perioada 10-31 septemebrie. Criteriul de departajare între cei care vor primi amenzi şi cei care vor scăpa doar cu avertisment îl reprezintă rulajele avute pe cele două site-uri în perioada menţionată. Astfel, inspectorii ONJN vor tăia chitanţe unui număr mic de jucători, care au rulat sute de mii de euro, în vreme ce peste 50.000 de pariori, care au rulate zeci sau sute de lei, vor fi doar atenţionaţi.

”Vă asigur că, într-o primă fază, vom da doar avertismente. Doar în cazul jucătorilor profesionişti, cu profituri foarte mari, de sute de mii de euro, ne gândim să dăm şi amenzi. Îmi pare rău pentru situaţia creată, însă legea trebuie aplicată, altfel inspectorii ONJN pot fi, la rândul lor, acuzaţi că nu şi-au făcut datoria” a declarat Odeta Nestor la Realitatea TV.

Şefa ONJN a explicat şi cum s-a ajuns în această situaţie. Aceasta spune că, de dragul profitului, marile case de pariuri au ales să funcţioneze cu bună ştiinţă ilegal. ”Pot să vă spun că firmele cărora li s-a ridicat licenţa au încălcat legea cu bună ştiinţă. Avocaţii lor au fost informaţi de noi, şi la rândul lor şi-au informat clienţii (n.r. casele de pariuri). Aceştia au omis cu bună ştiinţă să îşi informeze clienţii cu privire la prevederile legale şi să le interzică accesul până la intrarea în legalitate”, a precizat şefa ONJN.

 

Potrivit acesteia, noua lege privind jocurile de noroc a fost aprobată de Parlament şi a dat pentru prima dată posibilitatea României să taxeze operatorii de jocuri de noroc online, care până acum făceau profituri uriaşe în România, fără să plătească un cent statului român. ”România pierdea în fiecare an prin neimpozitarea jocurilor online aproximativ 100 de milioane de euro. Până acum, am încasat 62 de milioane de euro, taxe din urmă datorate de aceşti operatori bugetului de stat. Cele doua case de pariuri mari care au provocat această situaţie au evitat, în ultimii cinci ani, plata a peste 40 de milioane de euro catre statul român. Cred că este greşit să îîi apărăm pe cei care au păcălit statul atâta timp”.

 

Cele două case de pariuri la care se referă şefa ONJN sunt bet365 şi bwin. Deşi au obţinut autorizaţie provizorie de operare de la ONJN, cei doi operatori au pierdut acest drept, întrucât au oferit servicii jucătorilor români îninate de 1 octombrie 2015, dată de la care avea dreptul legal să opereze pe piaţa din România.