Schwarzenberg a subliniat că amânarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie de către miniştrii de interne din UE săptămâna trecută a fost nefericită.

"Nu cred că amânarea este o decizie fericită", a spus şeful diplomaţiei cehe.

El a adăugat că este un susţinător ferm al principiului egalităţii tuturor statelor membre UE şi al unei abordări juste faţă de aceştia.

"Consider că este cu adevărat îngrozitor că noi bariere sunt create pentru unii membri după ce au îndeplinit toate criteriile şi cerinţele", a spus Schwarzenberg.

El a mai precizat că Cehia a sprijinit de asemenea aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), considerând acel pas un semn al maturităţii ţării.

Corlăţean a declarat, la rândul său, că România a îndeplinit condiţiile de aderare la Schengen în urmă cu trei ani, adaugă CTK. România speră ca primul pas al aderării să fie făcut până la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă eliminarea controalelor la graniţele aeriene şi maritime, şi că vor urma şi ceilalţi paşi, a spus şeful diplomaţiei române.

Titus Corlăţean a mai afirmat că România a investit mai mult de un miliard de euro din bugetul său şi fondurile UE în pregătirea pentru acest pas. Tehnologia este pregătită şi există vameşi instruiţi, a adăugat el.

Lipsa unui consens european privind extinderea Schengen este o altă problemă, a subliniat ministrul român de externe, adăugând că România îşi va continua campania de lobby.
Sursa: Agerpres