Aceasta este opinia mai multor analiști ai criptomonedelor, care vorbesc de modelul „stoc-flux” dictat de lipsa inerentă a Bitcoinului.

Modelul se bazează pe relația dintre rezervele Bitcoin existente și rata anuală de producție a noilor Bitcoini prin extragerea digitală. Aproximativ o dată la patru ani, are loc un eveniment „înjumătățit” care reduce recompensele pentru extragerea criptomonedei cu 50%.

După prima înjumătățire din 2012, prețul Bitcoin a crescut de la aproximativ 11 dolari la 1.100 dolari, înainte de a scădea din nou. În a doua înjumătățire, în 2016, prețul Bitcoin a crescut de la 500 dolari la 20.000 dolari, înainte de a scădea din nou.

Cel mai recent eveniment de înjumătățire a avut loc în mai 2020. De atunci, a crescut de la mai puțin de 10.000 de dolari la noul maxim istoric de 64.863 de dolari, pe care l-a atins luna aceasta. După ce a scăzut scurt sub 48.000 de dolari, de atunci s-a recuperat ușor până la 55.000 de dolari.

Această ultimă scădere pare să fie similară în ceea ce privește scara și calendarul cu alte scăderi înregistrate după înjumătățirile din 2012 și 2016.

Unul dintre cei mai mari susținători ai modelulu „stoc-flux” este analistul olandez „PlanB”, ale cărui proiecții sugerează că Bitcoin se tranzacționează încă la o fracțiune din următorul său vârf major.

Saifedean Ammous, economist la The Bitcoin Standard, a remarcat și el asemănări între scăderea recentă a prețurilor și creșterile anterioare de după înjumătățire.

“La mai bine de doi ani de la publicarea acestui model, prețul continuă să urmeze previziunile modelului cu o precizie uimitoare”, a scris el pe Twitter, ca reacție la cea mai recentă scădere.

Un alt analist a remarcat: „Începe să pară înfricoșător”. După prăbușirea prețurilor Bitcoin din martie 2020, care a scăzut la sub 5.000 dolari, PlanB a rămas fidel modelului și prognozei sale conform căreia riptomoneda va atinge 100.000 dolari, cândva, în 2021.

Finalul înjumătățirii este de așteptat să aibă loc la un moment dat, în 2140, moment în care vor fi exploatate toate cele 21 de milioane de Bitcoin, subliniază The Independent.

Oricare ar fi vârful final pentru Bitcoin, există un alt tipar care a funcționat fără greș în fiecare ciclu de înjumătățire de până acum: fiecare maxim record a fost urmat de o scădere record.