The Science of Petroleum atesta în 1938 faptul ca România a fost prima ţară din lume cu o producţie de petrol oficial înregistrată în statisticile internaţionale de 275 tone. Au urmat Statele Unite ale Americii în 1859, Italia 1860, Canada în 1862 şi Rusia în 1863.
În 1937, România deţinea locul 7 în lume privind rezervele mondiale de petrol, dupa: URSS, USA, Irak, Iran, Venezuela, Indiile Olandeze, estimându-se o rezervă de 95.000.000 tone, rezultând 5,4% din rezervele mondiale.

Prima rafinărie din lume

In tara noastra primele instalatii de prelucrare a titeiului sunt considerate “gazariile” de la Lucacesti-Bacau, a lui N. Choss in anul 1840 si M.Heimsohn in 1844. Acestea nu erau decat simple ateliere mestesugaresti, utilate cu mijloace rudimentare care foloseau pentru rafinare o metoda asemanatoare obtinerii tuicii in cazanele taranesti.

Distilarea pe cale industriala incepe odata cu rafinaria construita de fratii Mehedinteanu la marginea orasului Ploiesti, in apropierea garii de Sud, pe strada Buna Vestire, nr.174.

Instalatiile rafinariei erau destul de primitive, toate utilajele fiind formate din vase cilindrice din fier sau fonta, incalzite direct cu foc de lemne. Aceste utilaje au fost comandate in Germania firmei Moltrecht ce construia cazane pentru distilarea sisturilor bituminoase, iar in decembrie 1856 incepe constructia “fabricii de gaz” din Ploiesti, pe numele lui Marin Mehedinteanu.

Bucuresti, primul oras din lume iluminat public cu petrol lampant

Petrolul oferit de fratii Mehedinteanu pentru iluminatul public avea calitati incontestabile: incolor si fara miros, ardea cu o flacara luminoasa, de intensitate si forma constanta, fara fum si fara sa lase cenusa sau compusi rasinosi in fitil. Aceste calitati importante ale produsului precum si oferta de 335 de lei pe an de fiecare felinar a exclus practic orice concurenta, celelalte oferte care propuneau drept combustibil uleiul de rapita sau de nuca duceau costurile la 600 de lei pe an.

Oferta lui Teodor Mehedinteanu a fost aprobata la 8 octombrie 1856 si astfel Bucurestiul avea sa fie luminat cu 1000 de lampi. La 1 aprilie 1857 – data intrarii in vigoare a contractului pentru iluminatul capitalei – totul era pregatit si functiona perfect.
Pe parcursul celor 150 de ani de industie petroliera in Romania s-au pus bazele unor societati petroliere de mare avengura: Steaua Romana, Romano-Americana, Vega, Astra Romana, Concordia, Creditul Minier.

SURSA: 150deanidepetrol.ro