Dar, ca și oamenii, Inteligența Artificială se descurcă brici când o lecție e „corectă” pentru nivelul său de calificare. Asta i-a făcut pe informaticieni să se întrebe cum pot face ca și AI să-și proiecteze propriile lecții, informează site-ul Sciencemag.

În mai multe studii noi, cercetătorii au creat Inteligență Artificială care poate vedea cum poate înveță cel mai bine. Studiul lor ar putea accelera procesul de învățare în cazul mașinilor autonome și al roboților de uz casnic.

De asemenea, ar putea ajuta la rezolvarea problemelor de matematică încă nedescifrabile. Într-unul dintre noile experimente, un program AI încearcă să ajungă rapid la o destinație navigând pe o grilă 2D populată cu blocuri solide.

„Agentul” își îmbunătățește abilitățile, printr-un proces numit „învățare prin consolidare”, un fel de experiment și eroare. Pentru a-l ajuta să navigheze în lumi tot mai complexe, cercetătorii de la Universitatea din California au luat în considerare două moduri în care pot desena hărțile.

O metodă distribuie la întâmplare blocuri. Cu aceasta, AI nu prea a învățat multe. O altă metodă a reamintit cu ce s-a luptat AI în trecut și a maximizat dificultatea. Dar asta a făcut pentru AI misiunea și mai greu de finalizat.

Acest sistem creează o serie de puzzle-uri mai simple de antrenat, cu mai puține blocuri și ținte. Apoi, pe baza performanței recente a AI, selectează puzzle-uri pe care agentul le rezolvă doarocazional aducând efectiv planul lecției la nivelul potrivit. Uneori, puzzle-urile potrivite sunt greu de prezis, spune Selman.

Cercetătorii și-au testat agentul pe care l-au instruit pe 225 de probleme pe care niciun computer nu le-a rezolvat vreodată. A rezolvat 80% dintre ele, aproape o treime din succesul său provenind strict din noua metodă de formare.

„A fost distractiv de văzut”, spune Selman. El spune că primește acum mesajele de la cercetători în AI care lucrează la probleme de zeci de ani și care sunt uimiți de această realizare. Și speră să aplice metoda în cazul mai multor probleme de matematică nerezolvate.