"Edward Snowden este un erou care a informat publicul asupra uneia dintre cele mai grave fapte din acest deceniu, şi anume constituirea insidioasă a unei stări de supraveghere pe scară extinsă", a declarat Assange televiziunii australiene Sky News, care l-a intervievat la ambasada Ecuadorului de la Londra, locul unde s-a refugiat în urmă cu mai mult de un an pentru a evita extrădarea către Suedia, de unde se teme că ar putea fi predat mai departe autorităţilor americane.

Assange a reamintit că ziariştii şi apărătorii libertăţilor individuale se plâng de mai mult timp de spionajul pe internet. "Aşadar este bine că vedem cum opiniei publice îi sunt prezentate dovezi atât de concrete şi solide", a afirmat el.

Edward Snowden (29 de ani), care lucra pentru Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency – NSA) a SUA, a recunoscut că el este sursa scurgerilor de informaţii despre programul serviciilor secrete americane de supraveghere electronică şi în prezent este anchetat de autorităţile de la Washington.

El şi-a motivat gestul prin faptul că "nu mai putea permite guvernului american să distrugă viaţa privată, libertatea pe internet şi libertăţile fundamentale cu acest sistem gigantic de supraveghere pe care îl construiesc în secret".

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, căruia i-a acordat un interviu, Snowden s-ar fi refugiat în Hong Kong pe data de 20 mai, după ce a copiat ultimele documente.
Sursa: Agerpres