An de an, fiecare dintre noi încercăm să aflăm ce cadouri se fac în diverse companii. Este una dintre curiozităţile pe care trecerea timpului nu le-a atins, pentru că trăim, la orice vârstă, cu aceeaşi bucurie sărbătoarea naşterii Domnului.

Studiul efectuat în parteneriat cu DespreFirme.com ne-a oferit ocazia să des-chidem uşile a cinci sute de companii pentru a trage cu ochiul la darurile pregătite de Moş Crăciun. Imaginea surprinsă este pe măsura emoţiilor pe care le-am avut, timp de aproape trei săptămâni, cât a fost afişat on-line sondajul „Ce aduce Moş Crăciun în sacul cu daruri pentru angajaţi?“. L-am prins e-xact când îşi făcea socotelile pentru pachetele pe care  le-a împărţit angajaţilor.

Deoarece este pentru prima dată în România când se face o astfel de cercetare, nu există indicatori statistici de referinţă pentru a putea spune dacă, anul acesta, Moşu’ a fost mai darnic decât în alţi ani. Se poate spune însă că desaga lui Moş Crăciun este pe măsura companiei la care vine, dar şi după sufletul oamenilor.

Oricum, în bradul de Crăciun au fost de toate. Mai multe prime pentru angajaţii din multinaţionale. Al 13-lea salariu, mult mai mare pentru angajaţii din finanţe-bănci. Tichete pentru cadouri multe şi mărunte, dar şi unele de câte 800 de euro. Ardelenii s-au bucurat de pachete cu produse, din partea firmelor la care lucrează, ceva mai consistente decât angajaţii din restul ţării. Bancherii nu s-au dezis. Au scos greu din buzunar bani pentru cadouri. În schimb, lucrătorii din firmele mici au avut norocul să primească daruri în valoare mai mare chiar decât cea alocată pentru colegii lor din companiile multina-ţionale.

Liber la petrecerile de iarnă

În medie, fiecare angajat a primit 4,4 zile de vacanţă cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Firmele mici au dat mai multe zile libere, iar în Moldova media a fost depăşită cu o zi. Două treimi dintre cei care au completat chestionarul de pe site-ul DespreFirme.com s-au bucurat de două mese de Crăciun. Una festivă la firmă şi alta, desigur, acasă, cu familia care, de regulă, nu a fost invitată să participe la petrecerile organizate de firmă.

Deşi am aflat atât de multe de la angajaţi, parcă tot nu am fost mulţumiţi. Spiritul gazetăresc ne-a îndemnat să ne mai informăm şi din a doua sursă. Adică direct de la angajatori. Aşa că am trimis e-mail-uri mai multor companii de renume în România – Dacia Grup, Bancpost, BRD, Roche România, Vodafone, Rompetrol, Kraft România, American British Tabaco, Deloitte&Touche, Unicredit, OMV, Coca-Cola HBC şi Holcim -, rugându-le să ne dezvăluie ce surprize pregătesc de sărbători pentru angajaţi, comentarii pe care le-am dorit însoţite de poze făcute la petrecerea de Crăciun. Nu ne-a răspuns nici măcar o singură fir-mă. Să fi uitat Moş Crăciun să treacă pe acolo? Sau angajaţii n-au fost cuminţi în acest an? Greu de spus! Oricum, timpul nu este pierdut. Sărbătorile nu au intrat în sac. Ele vin şi la anul şi, cât o fi lume pe acest pământ, sărbătorile ne vor însenina sufletele.