Curtea Constituţională a respins cererea PSD de anulare a alegerilor din 6 decembrie, au informat surse oficiale. În aceste condiţii, alegerile prezidenţiale nu se vor repeta, aşa cum solicitaseră social-democraţii.

PSD a reclamat Curţii Constituţionale fraudarea alegerilor prezidenţiale, solicitând anularea scrutinului din 6 decembrie. Vineri, în urma analizării documentelor depuse de PSD, Curtea Constituţională a solicitat BEC reexaminarea buletinelor de vot nule şi renumărarea acestora.

BEC a constatat că din buletinele de vot declarate nule un număr de 2.247 sunt valabil exprimate, dintre acestea 1.260 fiind în favoarea lui Traian Băsescu, iar 987 de voturi fiind pentru Mircea Geoană, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, după finalizarea reexaminării.

Potrivit lui Muhuleţ, din cele 863 de buletine de vot declarate nule în secţiile de votare din străinătate la al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, membrii Biroului Electoral pentru secţiile din străinătate au predat la Biroul Electoral Central 861 de buletine de vot nule.

În urma verificării, membrii BEC a constatat că 91 dintre acestea erau buletine de vot valabil exprimate pentru Traian Băsescu şi 19 pentru Mircea Geoană.

Verificarea şi renumărarea buletinelor de vot declarate nule s-a făcut la sediul BEC, în Bucureşti, începând de vineri seară. Decizia a fost adoptată vineri după-amiază de membrii BEC, după ce Biroul a primit precizări din partea Curţii Constituţionale. Curtea a arătat că este de competenţa BEC să stabilească modul în care se organizează renumărarea buletinelor de vot declarate nule.

Urmează validarea alegerilor

După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, Curtea Constituţională urmează să valideze alegerile şi să publice rezultatul acestora în „Monitorul Oficial”.

Actul de validare se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

UPDATE
Marko: „Decizia CC nu schimbă strategia UDMR”

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că decizia Curţii Constituţionale prin care s-a respins cererea PSD de anulare a turului doi al alegerilor prezidenţiale nu schimbă strategia Uniunii.

„Am început discuţiile cu PDL şi, în principiu, am stabilit că este posibilă formarea în comun a unei coaliţii guvernamentale. În această privinţă nu sunt schimbări în concluziile noastre şi nu sunt schimbări în strategia noastră”, a precizat liderul Uniunii pentru Mediafax.

Marko a afirmat că în continuare „se cuvine” să se aştepte validarea mandatului noului Preşedinte pentru că „aşa e corect”, el adăugând că, în opinia sa, acest lucru se va întâmpla foarte repede.

DETALII:
Ştire în curs de actualizare.