Conform spuselor sale, valoarea medie a unei tranzacții la POS a continuat să scadă conform obiectivelor Visa cu 2,3% la mai puțin de 33 de euro. „Se pare că într-un singur an, am reușit să ajungem la o rată de 45% de carduri inactive, din 54% cu un an în urmă. Valoarea medie a plății se situează între 33 și 34 de euro, iar oamenii au început să utilizze cardul la plăți din ce în ce mai cotidiene”, explică Cătălin Crețu. 

La ora actuală, peste două treimi dintre plățile cu carduri Visa sunt sub 100 de lei, ceea ce arată obișnuința de a plăti zilnic cu cardul, chiar și sume mai mici, mai spune el. 

În opinia sa, din acest punct de vedere,  contactless reprezintă viitorul imediat pentru plățile electronice din România, pentru că face mult mai rapide plățile de mică valoare, iar creșterea acestui tip de trancazții de 50 de ori ca valoare în anul fiscal 2015 este doar începutul succesului acestei tehnologii. 

„Transportul în comun este ca McDonald's. Mai exact, dacă la o anumită oră, oamenii nu reușesc să intre repede la metrou, în autobuz, în tramvai, ei devin frustrați. La McDonald's dacă clienții nu primesc repede ceea ce comandă, se pierd milioane de dolari”, este de părere directorul regional Visa Europe. 

Despre capitala țării, Cătălin Crețu spune că Bucureștiul este un oraș închis, în contextul în care autoritățile pierd clienții care folosesc contactless și turiștii care vin aici și nu știu de unde își pot achiziționa călătorii pentru transportul în comun. „În Londra și în alte țări, astfel de probleme nu mai există. În București o problemă este și faptul că RATB-ul ține de o instituție, Metroul de o alta, și nu este un sistem integrat. Este nevoie de a se înțelege aici posibilitățile pierdute, pentru că obiectivul ar trebui să fie acela de a oferi oamenilor posibilitatea de a tranzacționa mai ușor”, subliniază el.  

La ora actuală, mai mult de un eruo din fiecare 5,7 euro cheltuiți în Europa este pe un card Visa, în condițiile în care în Europa există 522 de milioane de carduri Visa, ceea ce ănseamnă mai mult de un card pentru fiecare persoană adultă, spune Fiona Wilkinson, chief communications officer al Visa Europe. 

În ceea ce privește nivelul fraudei, în România acesta se situează undeva la 3 lei la 100.000 de lei cheltuiți, potrivit declarațiilor sale, în timp ce la nivel european frauda privind cardurile s-a menținut la aproximativ 5 cenți pentru fiecare 100 de euro cheltuiți, după cum a declarat Fiona Wilkinson. 

Cătălin Crețu este de părere că vor scădea costurile plății cu cardul semnificativ, destul de repede, iar comercianții vor deveni din ce în ce mai receptivi.. El a anunțat și că, în ceea ce privește zona tichetelor de masă, lansarea acestora în formă electronică împreună cu băncile, cât și informare și educarea clienților prin lansarea platformei www.cardddemasa.ro, va oferi o serie de noi posibilități utilizatorilor. 

În Europa există peste 500 de milioane de carduri Visa și un euro din fiecare șase euro cheltuiți este pe un card Visa. Cheltuielile totale realizate de cardurile Visa depășesc 2.000 miliarde de euro, cât timp cheltuielile efectuate la Pos reprezintă 1.500 de miliarde de euro. 

Visa Inc. Și Visa Europe au anunțat în luna noiembrie încheierea acordului final prin care Visa Inc. Preia Visa Europe, creând astfel o singură companie globală.  Visa Europe este o companie de tehnologii de plată deținută și operată de băncile membre și alți furnizori de servicii și plăți din 38 de țări din Europa.