Firma craioveana Your Home 2000 SRL face vile dupa cataloage nemtesti, la cheie, cu 50.000-60.000 USD. Casa din imagine s-a vandut ca painea calda, la un pret de 90.000 USD, cu teren cu tot, si a fost ultima tranzactie a agentiei imobiliare Belle Ville. Directorul Marian Ispas afirma ca astfel de vile tip se vand repede, pentru ca arata bine si corespund puterii de cumparare a oltenilor. Constructorii de la Your Home au vandut pana acum 12 case si mai au in lucru inca doua, create dupa acelasi proiect, dar cu suprafete mai mari. Vilele se fac si la comanda, in maximum cinci luni, iar pretul de constructie este de 300-350 USD/ mp, cu toate facilitatile – racorduri la utilitati si centrala termica, bai utilate, tavane false si pardoseli de gresie, sustine Mihai Rosu, manager Your Home 2000.
Craiovenii se intrec sa-si ridice case, care de care mai aratoase, cat mai central. Potrivit directorului agentiei Belle Ville, aici pretul terenurilor a urcat vertiginos si nu se mai gasesc parcele mari, ci doar faramitate, de 200-300 mp. Pentru a construi o vila careia sa-i ramana in jur si o curte pentru un spatiu verde sau piscina, rar se gaseste un teren de 500-600 mp. In unele cazuri, afirma Marian Ispas, clientul trebuie sa cumpere un teren sau o casa veche pe care sa o demoleze, plus curtea vecinului, care, de dragul banilor, ramane doar cu locul de sub casa. Asa se face ca moda caselor in centru a ridicat preturile terenurilor de la an la an. In zona zero (centrala), vanzatorii cer intre 50 si 70 USD/mp, chiar 100 USD/ mp, pentru amplasamente ultracentrale, care se preteaza si pentru spatii comerciale. Pentru strazi mai retrase, unde inca nu a explodat constructia de vile, pretul scade la 30 USD/mp.
Oferta de case in aceasta arie este diversa. In afara de cele ale vilelor tip Your Home, mai sunt pe piata imobile vechi sau noi, dar nu gen vila, ci case cu un singur nivel, cu preturi cuprinse intre 35.000 si 50.000 USD, care se cumpara mai mult pentru teren. Rar apar la vanzare vile in adevaratul sens al cuvantului, cu suprafete foarte mari si proiecte unicat. Un proprietar de pe strada Republicii cere 200.000 USD pentru o vila de 300 mp, cu demisol, parter, etaj si mansarda, cu sapte incaperi, sera interioara, garaj, spalatorie, doua centrale termice si o curte de 800 mp. La acesti bani, foarte multi prefera sa-si construiasca singuri.
Semicentral, un teren pentru constructie, se poate cumpara cu 15-20 USD/mp, in cartiere precum Brestei, Romanesti sau Bariera Valcii. Aici parcelele sunt mai mari, de 500-600 mp, iar casele vechi, demolabile, costa in jur de 15.000 USD.
Si in Craiova a inceput timid sa se construiasca la periferie. In cartierul Bordei, din zona aeroportului (acolo unde Metro a deschis recent primul magazin de tip occidental din Oltenia), se cumpara terenuri cu 4-5 USD/mp, in intravilan, cu toate utilitatile. Aici au rasarit palcuri de vile, pe care, deocamdata, proprietarii nu le-au scos la vanzare.    

Calificative

Suprafata: ****
Vila are doua nivele, cu o suprafata totala de 180 mp. Este mica, dar fiecare coltisor este eficient folosit: la parter are un living, cu un spatiu de birou inclus, o bucatarie si o baie, iar la etaj are trei dormitoare, o baie si o terasa exterioara.
Lumina naturala: *****
Camerele au ferestre mari, si atat la parter cat si la etaj, din living, respectiv din hol, usi glisante dau spre terase exterioare.
Dotari: *****
Casa are baile complet echipate, gresie, plafoane false, aplice si spoturi de lumini, scara interioara din lemn si centrala termica proprie.
Grad de intretinere a cladirii: *****
Constructia este noua, realizata pe structura de beton si cu pereti de BCA si zidarie.
Finisaje si atmosfera: *****
Vila este cocheta si seamana foarte mult cu locuintele nemtesti din suburbii, atat in ce priveste designul, cat si impartirea spatiului. In plus, materialele de import folosite la finisaj si culorile vii ale zugravelii de interior si de exterior creeaza o atmosfera de camin modern.
Amplasament: *****
Este situata in zona zero a orasului Craiova, in spatele Pietei Centrale, pe strada Reforma Agrara, la 200 m de Calea Bucuresti si
500 m de Universitate.
Shopping: ****H
La 150 m se afla Piata Centrala, cea mai bine aprovizionata din oras, la 7 minute de mers cu masina se afla magazinul MetroCash&Carry, si la 5 minute de mers cu masina se afla centrul comercial al orasului.
Spatiu verde: ****
Imobilul are o curte de 500 mp, cu gazon in fata casei si pomi plantati pe margini. Insa nu exista un parc in apropiere, iar zona este in plina dezvoltare, se construieste foarte mult, si spatiile verzi dispar de la o zi la alta.
Raport pret-calitate: ****H
Vila s-a vandut cu 90.000 USD, cu teren cu tot. Este un pret foarte bun in aceasta parte a orasului, pentru ca aici costul terenului este de 50-70 USD/mp. Numai terenul pe care s-a construit a costat 35.000 USD. Constructia propriu-zisa, la cheie (a fost terminata in aceasta vara) ajunge astfel la aproximativ 340 USD/mp, un pret foarte bun in acest moment. (In Bucuresti, la aceleasi dotari, aceeasi tehnologie si acelasi tip de materiale, preturile sunt de 550-900 USD/mp).