Borbely a anunțat că România s-a angajat să aloce țării vecine 15 milioane de euro în următorii trei ani, în cadrul iniţiativei Fast Start Financing. Programul susţine dirijarea către Republica Moldova a unor fonduri destinate finanţării timpurii a acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice în ţările în curs de dezvoltare.

”Aceste fonduri pot fi folosite pentru implementarea în Republica Moldova a unor programe ce au ca scop combaterea schimbărilor climatice, dar au şi un aspect economic. Vorbim aici de proiecte privind calitatea aerului, reabilitare termică a şcolilor sau spitalelor precum şi inițiative de tip «Casa Verde», prin care să se acorde finanţare pentru instalarea de centrale pe bază de energii regenerabile”, a explicat Borbely.

El a anunțat că, în cel mult două săptămăni, vor fi trimiși peste Prut doi experţi de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Aceștia vor analiza situaţia, vor discuta cu specialiștii locali şi vor identifica modalitatea de aplicare a acestui tip de proiect în Republica Moldova.