Casa Albă spune că americanii vor primi un ajutor de 4,5 miliarde dolari pentru reducerea costurilor la energie

Autoritățile americane au anunțat un nou ajutor, în contextul în care oamenii se confruntă cu o criză a prețurilor. Este vorba despre un pachet de aproximativ 4,5 miliarde de dolari, care va fi destinat reducerii costurilor la energie.

De asemenea, pachetul anunțat de Ministerul Sănătății și Serviciilor Umane prin Administrația pentru Copii și Familii va ajuta familiile din SUA să facă reparații eficiente din punct de vedere al costurilor pentru energie și să acopere facturile neplătite la utilități.

Simultan, Departamentul Energiei a anunțat un pachet de aproape 9 miliarde de dolari pentru noi programe de eficiență energetică a locuințelor administrate de triburi și state.

Inflația provoacă îngrijorări în SUA

O recesiune în SUA este „inevitabilă” atâta timp cât Rezerva Federală încearcă să readucă inflația la ținta de 2%, a declarat Luke Ellis, directorul executiv al gigantului fondurilor de hedging Man Group, conform bloomberg.com

Ellis se așteaptă ca inflația din SUA să coboare la 3,5%-4% anul viitor, oferind Fed o „scuză” pentru a întrerupe creșterea ratelor. Cu toate acestea, „cred că vor insista mai mult decât se așteaptă lumea”, a spus el într-un interviu acordat miercuri lui Yvonne Man și David Ingles de la Bloomberg Television.

„Pe măsură ce inflația va scădea, ați putea vedea că vor lua piciorul de pe frână, dar la un moment dat va avea loc o recesiune în SUA, asta este oarecum inevitabil”, a spus el în marja Summitului de investiții al liderilor financiari mondiali de la Hong Kong.

Ellis a amintit de declarația celor de la JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon, care au spus luna trecută că mai multe probleme vor împinge probabil economiile americană și mondială în recesiune până la jumătatea anului viitor. Preocupările legate de inflație și recesiune îi pot costa pe democrați în alegerile de la mijlocul mandatului, potrivit sursei menționate.

Multe portofolii de active au fost construite pe baza unor ipoteze greșite, având în vedere lipsa de experiență a investitorilor în ceea ce privește inflația și recesiunile, a spus Ellis. Printre acestea se numără ideea că deținerile de obligațiuni vor acoperi acțiunile și că investițiile private vor avea performanțe mai bune decât titlurile publice, a spus el.