După ce patru deputați au plecat din PSD și s-au alăturat lui Victor Ponta la partidul său, Pro România, a venit rândul formațiunii conduse de Dragnea să facă tot ce se poate pentru a atrage noi deputați. 

Lia Olguța Vasilescu a anunțat, miercuri seara, într-o emisiune la România TV, că PSD își va asigura majoritatea, alături de ALDE, în Camera Deputaților.”Sunt parlamentari din alte partide care au semnat, deja, adeziuni, la PSD. Este vorba despre deputați. Asta, pe lângă protocolul de colaborare cu UDMR și colaborarea cu minoritățile naționale. Astăzi am avut 148 de voturi, dar este foarte adevărat că mulți parlamentari sunt plecați în străinătate.Vom avea majoritate”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Cei patru deputați care au demisionat din PSD și s-au înscris în formațiunea fostului premier Victor Ponta sunt Mihai Valentin Popa, Mihai Mohaci, Ion Spânu şi Ion Mocioalcă. 

Numărul deputaţilor este de 329 de aleşi iar pentru ca legile organice să fie adoptate este nevoie de jumătate plus 1 din numărul total de voturi. Cu alte cuvinte, sunt necesare deci 165 de voturi favorabile ca un proiect să treacă de Camera Deputaţilor. În acest moment, partidul lui Liviu Dragnea mai are acum 144 de deputaţi, iar ALDE are 19 parlamentari, deci un total de 163 de deputaţi. După alegerile parlamentare din 2016, PSD şi ALDE aveau împreună 174 de voturi. Problema ar putea apărea pentru coaliţia de guvernare în momentul în care în în discuţia Camerei Deputaţilor s-ar supune la vot legile organice şi hotărârile privind Regulamentul Camerei. În cazul legilor ordinare este necesară majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi.