Conform unui comunicat, sunt vizate următoarele orașe: Alba Iulia, Sebeş, Blaj, Cugir, Abrud şi comuna Ciugud.

Cum vor fi efectuate controalele

„Se va acţiona în sistem integrat, atât în filtre amplasate la intrarea în/ ieşirea din localităţile carantinate, cât şi prin controale în interiorul acestora, pentru a ne asigura că cetăţenii respectă toate măsurile de protecţie sanitară. Scopul desfăşurării acestor acţiuni este de a limita răspândirea infecţiei cu noul coronavirus şi, cu sprijinul cetăţenilor, sperăm ca, la sfârşitul perioadei de două săptămâni, acesta să fie îndeplinit”, este precizat într-un comunicat al forțelor de ordine.

De asemenea, îîn intervalul orar 06.00 – 22.00, în interiorul zonelor carantinate se poate circula doar în anumite situaţii prevăzute de actul normativ, printre care deplasarea în interes profesional, pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată sau nu se poate realiza de la distanţă, în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăţii sau pentru alte motive justificate cum ar fi îngrijirea copiilor, a vârstnicilor, a persoanelor bolnave ori în caz de deces al unui membru de familie.

Restricții suplimentare pentru persoanele de peste 65 de ani

Trebuie menționat că persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot deplasa în afara locuinţei, motivat, doar în intervalul orar 10.00 – 13.00, în vreme ce persoanele cu vârsta de sub 65 de ani pot circula în intervalele orare 06.00 – 10.00, respectiv 13.00 – 20.00.

Conform comunicatului, în intervalul orar 22.00 – 06.00 este permisă circulaţia persoanelor numai în interes profesional, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată sau realizată de la distanţă, respectiv pentru deplasări scurte, în apropierea locuinţei, legate de activitatea fizică a persoanelor sau pentru nevoile animalelor de companie.

Rata de infectare era luni în Blaj de 10,83, în Alba Iulia, de 10,07, în Sebeş, de 8,44, în Cugir de 8,39, în Abrud de 6,41, iar în comuna Ciugud de 6,72.