Premierul Florin Cîțu ține în suspans zeci de milioane de români. El a susținut miercuri o declarație de presă la Palatul Victoria, în care a făcut precizări foarte importante cu privire la redeschiderea economiei începând cu data de 1 iunie, dar și cu alte puncte aflate pe ordinea de zi a ședinței de Guvern .

Cîțu a precizat că miercuri a fost adoptat memorandumul care mandatează Ministerul Fondurilor Europene să negocieze cu Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență în forma în care se află azi, ca urmare a negocierulor pe plan intern.

Premierul Florin Cîțu ține în suspans zeci de milioane de români. ”Încă nu am decis ce se va întâmpla”

În ceea ce privește declarațiile secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, privind necesitatea introducerii unei carantine naționale pentru două săptămâni, Prim-ministrul a fost foarte tranșant:

”Doamna secretar de stat dădea un exemplu teoretic. Nu luăm în calcul o carantinare, m-am opus din primul moment. Așa cum vedeți, mergem în direcția relaxării.

Dar există o singură condiție: să ne vaccinăm. Altfel nu vom putea avea deschidere pe 1 iunie.

Mâine (joi – n.r.) se ia o decizie cu privire la prelungirea stării de alertă, încă nu am decis ce se va întâmpla în Noaptea de Înviere.”, a precizat Florin Cîțu.

”Pentru 1 iunie, ar trebui să ne gândim că toate măsurile pe care le-am luat, le-am luat într-o anumită ordine.

Vom începe deci în ordinea inversă a măsurilor de restricție adoptate. De exemplu, vom ridica prima dată ultimele restricții. Sunt mai multe variante pe masa de lucru a Guvernului.”, a mai precizat Premierul.

Depășirea cheltuielilor de personal

Florin Cîțu a avertizat asupra faptului că execuția bugetară de până acum a relevat o creștere a cheltuielilor de personal peste nivelul la care au fost ele prevăzute.

În consecință, premierul i-a cerut ministrului de Finanțe o extrapolare a cheltuielilor de personal pentru toși ordonatorii de credite pentru a vedea de unde provine creșterea neașteptată.

Cîțu a precizat că, în urma evoluției neprevăzute, cele 11o miliarde de lei bugetate pentru 2021 pentru cheltuielile de personal vor fi depășite, dacă nu se iau măsuri, dar a insistat asupra faptului că aceste măsuri nu vor include reduceri de personal din aparatul bugetar.

În altă ordine de idei, Premierul a făcut un apel la mediul privat, la antreprenori, să susțină campania de vaccinare.

”Cei din HoReCa au fost de acord să ajute la vaccinarea tuturor angajaților din domeniu”, a susținut șeful Guvernului.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.