Expertul în fiscalitate Adrian Benţa a făcut o comparaţie cu metoda aplicată pe vremuri de unii negustori – nu scumpeau pâinea, dar o făceau mai mică, astfel cumpărătorul plătea mai mult la aceeaşi cantitate.

"Populaţia se reduce ca număr, se reduce şi numărul de contributori. Dacă nu gărim alte surse de venit, va fi greu să ne asigurăm pensia. Probabil vor munci roboţii pentru noi", a spus Benţa.

Primirea masivă de imigranţi care să completeze forţa de muncă ar fi o soluţie?

"În primele luni din 2016, numărul deceselor este cu 5-7.000 mai mare decât cel al naşterilor. Trebuie întrebat poporul român – vreţi să primiţi alte populaţii sau să păstraţi aceleaşi resurse?" – a continuat expertul, semnalând că "ultimii imigranţi care au venit au refuzat să rămână aici".

Dacă s-ar afla la decizie, Benţa ar aplica politici sociale care să menţină structura demografică cel puţin la cotele actuale. Printre altele, ar demara proiecte sociale "pentru domnişoarele însărcinate", astfel încât să fie redus numărul avorturilor.

La rândul său, Doina Pârcălabu (fost presedinte CNPP) a arătat că evoluţia demografică e nefavorabilă pentru România şi Europa. "La noi se gândesc măsuri de susţinere demografică. În ce priveşte indemnizaţiile pentru mame, însă, legislaţia e foarte oscilantă, nu apucă să se maturizeze, luăm măsuri pripite. Trebuie avute în vedere măsuri de stimulare a familiei. Am făcut un studiu şi piramida vârstelor la orizontul de timp 2075 e aproape cilindru, populaţia îmbătrâneşte", a declarat Pârcălabu.

Potrivit datelor prezentate de Adrian Benţa, în România sunt 5,2 milioane de pensionari şi 4,9 milioane de salariaţi cu contracte de muncă. Mai trebuie luaţi în calcul şi cei 300.000 deţinători de autorizaţii PFA. Doina Pârcălabu a completat că la pensionari intră şi cei proveniţi din agricultură, în număr de circa 680.000 şi ale căror pensii provin de la bugetul de stat.

Benţa a amintit că la un deficit bugetar convenit la 2,95%, în 2016 vor fi plătite pensii de 12 miliarde de euro, din care 8 miliarde de euro de la bugetul de pensii şi 4 miliarde de euro de la bugetul de stat – bani proveniţi din alte taxe (TVA, impozit pe profit etc). expertul în fiscalitate a mai evidenţiat şi nivelul de taxare a forţei de muncă – la salarii de 100 de lei, angajatorul plăteşte la buget 65 de lei.