Conform studiului publicat de Nature Genetics, analiza celulelor care căptușesc plămânii, atât la fumători, cât și la nefumători, diganisticați sau nu cu cancer pulmonar, a constatat că fumătorii au multe mutații genetice care provoacă cancer pulmonar, chiar dacă nu dezvoltă boala, informează UPI.

Cu toate acestea, în timp ce numărul de mutații genetice detectate în celulele pulmonare a crescut în paralel cu cantitatea de țigări fumate și cu durata timpului în care oamenii au fumat, această creștere a încetat la un anumit moment dat, susțin cercetătorii.

Unii fumători înrăiți pot dezvolta rezistență la aceste mutații genetice

Acest lucru sugerează că unele persoane, care fumează de mai mult timp, pot să „suprime acumulările ulterioare de mutații”, deoarece au „sisteme de reparare a daunelor ADN sau pentru detoxifiere”, explică unul dintre autorii studiului, dr. Simon Spivack.

În fiecare an, peste 4 milioane de persoane din întreaga lume mor din cauza BPOC, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Dacă într-adevăr unii fumători pot dezvolta o astfel de protecție și modul în care o fac vor trebui confirmate în studii mai ample, a precizat el. „Unii fumători înrăiți pot dezvolta rezistență la aceste mutații genetice sau pot moșteni rezistență la aceste mutații”, mai spune Spivack, pneumolog și profesor de genetică la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York.

„Asta nu înseamnă că este sigur ca unii oameni să fumeze”, a avertizat el.

Aproape 240.000 de oameni din Statele Unite sunt diagnosticați anual cu cancer pulmonar, aproximativ 80% dintre aceștia fiind fumători.

Dar, deși majoritatea cazurilor de cancer pulmonar apar la fumători, nu toți fumătorii dezvoltă cancer pulmonar, spun autorii studiului.

În ce a constat noul studiu?

Pentru acest studiu, Spivack și colegii săi au folosit o tehnologie care permite analiza genetică a celulelor individuale. Abordarea a fost folosită pentru a evalua celulele epiteliale pulmonare, sau cele care căptușesc pereții plămânilor, la 14 „nefumători” cu vârste cuprinse între 11 și 86 de ani și la 19 fumători cu vârsta cuprinsă între 44 și 81 de ani. Celulele au fost colectate de la pacienți care au fost supuși bronhoscopiei pentru teste de diagnostic care nu au legătură cu cancerul, potrivit cercetătorilor.

Analiza a arătat că mutațiile genetice s-au acumulat în celulele pulmonare ale nefumătorilor, dar și ale fumătorilor, pe măsură ce aceștia au îmbătrânit. „Vârsta crește aceste mutații la toată lumea, iar fumatul le crește și mai mult, chiar dacă nu faceți cancer pulmonar”, a spus Spivack.

Creșterea mutațiilor genetice în celulele pulmonare a încetat după cei 23 de ani de expunere

Numărul de mutați genetice celulare detectate în celulele pulmonare a crescut odată cu numărul de pachete de țigări fumate anual. Dar creșterea mutațiilor genetice în celulele pulmonare a încetat după cei 23 de ani de expunere.

Descoperirile ar putea ajuta la identificarea fumătorilor care prezintă un risc mai mare de cancer pulmonar, spun cercetătorii.

„Nu știm dacă descoperirile noastre vor ajuta la diagnosticarea din timp a cancerului pulmonar, dar este un pas în direcția bună”, a spus Spivack.