Statistica este îngrijorătoare în ceea ce privește avalanșa diagnosticelor de cancer în România. Circa 100.000 de români sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, miercuri, la Institutul Clinic Fundeni.

„În fiecare an, în România, sunt înregistrate circa 100.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer, dintre care sub 500 sunt copii.

Incidenţa la copii este de 10 cazuri chiar la grupa de vârstă până la 14 ani, puţin peste 10 până la 18 ani, puţin sub 10 cazuri la 100.000 de locuitori. Par puţine cazurile la copii.

Nu sunt puţine pentru că mortalitatea totuşi este importantă. (…) Lucrăm şi o să vedeţi – chiar în zilele sau săptămânile următoare apare o reglementare privind realizarea Registrului naţional de cancer.

Suntem una dintre puţinele ţări care nu are Registru naţional de cancer. Atunci, nici cifrele pe care le raportăm către Globocan, care este un organism care centralizează datele la nivel global, nu sunt sigure. Dar în jur de 100.000 de pacienţi sunt în România înregistraţi în fiecare an”, a spus ministrul.

Tratamentele țintite sunt soluția

Potrivit lui Rafila, în tratament sunt circa 250.000 de pacienţi la nivel naţional. „Acestea sunt statistici. Important este să ne dăm seama că este o problemă de sănătate publică şi resursele necesare pentru diagnosticul şi tratamentul sunt în creştere.

Medicina personalizată poată să fie un răspuns pentru unii pacienţi. (…) Tratamentul ţintit adaptat unui anumit profil genetic în mod evident este un răspuns”, a mai spus Alexandru Rafila.

S-a stabilit noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

Noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului a fost finalizată, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a mai spus că își dorește o mobilizare şi din partea clasei politice, astfel încât proiectul să devină realitate.

Alexandru Rafila a anunţat, miercuri, finalizarea unei noi forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului.

„Am reuşit să finalizăm noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Astăzi, ea va fi publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Este deschisă sugestiilor.

Am lucrat numai cu profesionişti, transparent. Ne dorim să existe o mobilizare şi din partea clasei politice, astfel încât acest plan să devină realitate.

În ceea ce priveşte normele, sunt foarte multe lucruri care au fost deja făcute în aceste cinci luni de când a intrat legea în vigoare”, a declarat Rafila la Institutul Clinic Fundeni.