În timp ce „Terminatorul” Schwarzenegger se plânge că statul California nu mai are bani şi se apropie de faliment, jurnaliştii americani au descoperit mai multe hibe în legislaţia statului, prin care sume impresionante de bani sunt cheltuite în mod eronat.

 

De exemplu, statul California plăteşte în medie 10 milioane de dolari anual, pentru 160 de cadre didactice care nu mai predau. Este vorba de profesori care au fost daţi în judecată de către colegi sau elevi, pentru comportament indecent, hărţuire sexuala sau alte delicte şi suspendaţi din post. Cât timp procesul nu are o sentinţă definitivă (iar legislaţia permite prelungirea la nesfârşit a proceselor), cei în cauză sunt plătiţi în mod normal, fără a preda măcar cinci minute la catedră.

 

De exemplu, Matthew Kim, dat afară de la şcoală pentru acuzaţii de hărţuire sexuală în 2002, este plătit în continuare cu 68.000 de dolari anual, la care se adaugă sporurile specifice breslei, fără a avea dreptul să pună piciorul în şcoala sau în altă instituţie de învăţământ. Întrucât nu a fost găsit încă vinovat, Kim este în continuare considerat cadru didactic, însă se află sub observaţie judiciară şi se poate adresa comisiei de disciplină.

 

De asemenea, jurnaliştii de la Los Angeles Times arată că legislaţia este cu adevărat permisivă, întrucât celui incriminat nu i se cere să presteze nimic pentru banii primiţi, nici măcar munca în folosul comunităţii, întrucât este acuzat de un delict sexual.

 

SURSA: Los Angeles Times