Pe data de 6 decembrie 2011, grupul OMV s-a adresat Curţii Internaţionale de Arbitraj, după ce în urmă cu trei săptămâni, mai exact pe 14 noiembrie 2011, Comitetul de avizare/aprobare pentru problemele de mediu “Petrom”, constituit în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, a respins cereriile companiei petroliere din noiembrie 2009, respectiv martie 2010, privind lucrările de mediu efectuate la combinatul chimic Doljchim şi rafinăria Petrobrazi de la Ploieşti, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Mediului.

Sumele cerute la tribunal de austrieci reprezintă contravaloarea unor lucrări de mediu la rafinăria Petrobrazi şi combinatul chimic Doljchim efectuate pe banii companiei, şi care ar fi trebuit fi decontate de stat potrivit contractului de privatizare a Petrom. Statul nu a recunoscut însă că trebuie să facă aceste plăţi. Sumele sunt de 30,25 milioane de lei, fără TVA, în cazul Doljchim şi de 61,43 milioane de lei, fără TVA, în cazul Petrobrazi.

În cauza aflată pe rolul Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris, România este reprezentată de Ministerul Mediului şi Pădurilor care a desemnat deja pe Profesorul Xavier Boubcoza drept co-arbitru care să reprezinte interesele părţii române. Ceilalţi doi arbitri sunt Ibrahim Fadlallah desemnat de OMV şi Francisco Ramos Mendez, neutru, desemnat de Curtea de Arbitraj.
Toţi cei trei arbitri vor trebui plătiţi de statul român, onorariul lor fiind de circa 20.000 de euro, plătibili până la sfârşitul acestei luni, motiv pentru care Ministerul Mediului cere de la Guvern această sumă.

În anexele contractului de privatizare Petrom din 2004 se prevedea ca statul să plătească lucrările de mediu efectuate pentru decontaminarea perimetrelor poluate înainte ca proprietar al Petrom să devină OMV. Compania austriacă urma să efectueze lucrările şi apoi să prezinte nota de plată statului.