Considerat primul si, deocamdata, singurul institut de cercetare care trateaza interdisciplinar stiintele umaniste, economice, sociale, New Europe College a contribuit la formarea unor personalitati consacrate. Printre bursierii Colegiului Noua Europa, fondat de Andrei Plesu, se numara: Horia R. Patapievici, Andrei Cioroianu, Andrei Cornea, Mircea Cartarescu. Colegiul a primit prestigiosul premiu Hannah Arendt, care ii confera recunoastere internationala.
Prin bursele NEK, RELINK si programul GE-NEC, New Europe College (NEC) propune aplicantilor sai un mediu institutional care le ofera posibilitatea de a-si continua cercetarile la nivel european.
Bursele, i valoare de 800 marci (DEM) lunar, logistica moderna, sincronizarea cercetarii autohtone cu aceea internationala prin intensificarea contactelor dintre specialistii romini si „omologii” lor din centre universitare din itreaga lume si, nu i ultimul rind, spiritul academic inclus cordial i programele colegiului sunt tot atitea obiective-garantii pentru aplicanti.
Pentru urmatorul an universitar, NEC impune candidatilor urmatoarele conditii de participare:
· sa aiba titlul de doctor sau sa fie iscrisi la doctorat (i ultima faza de redactare a tezei)
· sa fie buni utilizatori a cel putin doua limbi de circulatie internationala: engleza, germana sau franceza.
· sa prezinte un proiect de cercetare detaliat (maximum 5 pagini).
Datorita faptului ca, prin structura si programele sale, NEC se axeaza pe dezbaterea inter si transdisciplinara, vor fi privilegiate proiectele extensibile, care permit conexiuni si abordari diverse.
Dosarele complete (incluzind formularul, documentele si scrisorile de recomandare, redactate i franceza, engleza sau germana) se vor expedia prin posta pina pe data de 18 decembrie 2000. Pentru a respecta minima punctualitate si a evita neplacute desincronizari de factura postala, le puteti trimite prin fax (+40-1 327 07 74) sau prin e-mail la adresa: asuter@nec.ro. Orice schimbare a coordonatelor dumneavoastra (adresa, numar de telefon, loc de munca) se recomanda a fi comunicata i timp util Colegiului.

Juriul, alcatuit din specialisti romini si straini, va analiza dosarele, rezultatul preselectiei urmind a fi cunoscut i 2001, i prima decada a lunii februarie. Faza finala va consta itr-un interviu, sutinut itr-o limba straina, care este programat pentru sfirsitul lunii februarie.
Bursele NEC
Programul NEC presupune prezenta obligatorie a bursierilor i Bucuresti cel putin o data pe saptamina, pentru a-si putea discuta proiectele de cercetare i cadrul „colocviilor de miercuri”. Fiecare bursier are posibilitatea de a-si petrece o luna itr-un centru universitar din strainatate.

Programul Relink
Programul RELINK se adreseaza tinerilor cercetatori romini care activeaza i domeniul stiintelor sociale si umaniste, au beneficiat deja de burse sau stagii de studiu i strainatate si, revenind i Rominia, detin posturi i universitati sau i diverse institute de cercetare.
Obiectivul programului il reprezinta improspatarea vietii academice, prin icercarea de a conecta ultimul val de tineri specialisti la parametrii europeni de cercetare. Selectia bursierilor RELINK urmeaza algoritmul NEC, cele zece burse propuse fiind prevazute pentru o durata de trei ani. Oferta RELINK cuprinde: o subventie lunara, la care se adauga un bonus financiar gratie caruia fiecare bursier poate pleca o luna i strainatate la un centru universitar, pentru a isi extinde contactele profesionale, un laptop personal, fonduri pentru a isi achizitiona literatura de specialitate.
Recomandari pentru aplicanti
in cazul i care optati pentru unul dintre programele NEC, dosarul dumneavoastra trebuie sa includa:
· o fotografie recenta
· formularul completat lizibil, itr-o limba de circulatie internationala (germana, franceza, engleza).
· cel putin doua scrisori de recomandare, redactate special pentru a va sprijini candidatura si proiectul pe care urmeaza sa il sustineti. Nu se admit textele care nu precizeaza data sau cele care va recomanda pentru un alt… program!
· documente (copia xerox sau copia legalizata a acestora), din care sa rezulte ca sunteti doctorand sau ca aveti deja titlul de doctor.
· proiectul de cercetare
· o adeverinta din care sa reiasa ca institutia i care lucrati accepta sa va pastreze locul de munca pe durata bursei (daca este cazul).
N.B. Aceasta adeverinta este utila i conditiile i care, avind i vedere ca activitatea bursierilor presupune participarea atit la colocvii organizate saptaminal, cit si la alte activitati de cercetare obligatorii, pastrarea locului de munca s-ar putea dovedi dificila.