"Din cauza condiţiilor de iarnă persistente din ţară, vom opri exporturile de energie electrică începând de vineri ora 01:00" (23:00 GMT, joi), a precizat ministerul într-un comunicat. "Decizia este necesară, din cauza lipsei a 400 de megawaţi pe piaţa internă", se menţionează în comunicat.

Bulgaria exportă în medie 1.000 megawaţi pe oră către Grecia, Serbia, Macedonia şi Turcia.

Ministerul a declarat joi că îşi foloseşte deja toate rezervele pentru a satisface cererea în continuă creştere, după o scădere a temperaturilor joi dimineaţă, ajungând până la -28,6 grade Celsius la Vidin, în nord-vestul ţării.

Mai mult decât atât, situaţia este complicată de problemele de producţie la centrala energetică pe bază de cărbune AES Galobovo, din sudul Bulgariei, a adăugat ministerul, fără a oferi detalii suplimentare.

"Exporturile vor fi reluate în momentul când vom avea rezervele necesare pentru a garanta securitatea şi aprovizionarea pe plan local", a precizat ministerul.

Bulgaria este unul dintre principalii exportatori de electricitate din Balcani, furnizând anul trecut aproximativ 10,5 miliarde de kilowaţi/oră.
Sursa: Agerpres