Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că bugetul programului Rabla Plus pentru anul 2024 va atinge o cifră record de 1 miliard de lei. Cifra marchează o creștere semnificativă față de cei 780 de milioane de lei alocate în anul anterior. Alocarea financiară majorată vine în sprijinul românilor interesați să își achiziționeze vehicule electrice sau hibrid.

Buget record pentru programul Rabla Plus în 2024

În cadrul unei conferințe de presă, Ministrul Mediului a subliniat importanța continuării tendinței de realocare a sumelor de bani de la programul Rabla Clasic, destinat motoarelor cu combustie internă, către Rabla Plus, dedicat vehiculelor electrice și hibrid.

„Un alt lucru pe care îl consider foarte important este legat de Programul Rabla Plus. Din nou, o să avem un buget-record pe acest program, respectiv 1 miliard de lei, față de 780 de milioane cât am avut anul trecut. E o creștere substanțială și spun acest lucru pentru că vom păstra tendința pe care am stabilit-o și în alți ani, respectiv aceea de a lua sume de bani de la Rabla Clasic, adică de la motoarele cu combustie internă și de a-i muta la Rabla Plus. Eu sper să avem, la sfârșitul anului viitor, niște cifre extraordinare, având în vedere acest buget pe care nu l-am mai avut niciodată”, a declarat Mircea Fechet.

Cu toate acestea, deși bugetul este mai mare, beneficiarii programului Rabla Plus 2024 vor primi sume mai mici decât în anul precedent. Astfel, prima de casare pentru un vehicul uzat va fi de maximum 3.500 de lei în 2024. Această sumă poate fi utilizată pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat. Pentru cei care aleg să casheze două vehicule uzate, se acordă un ecotichet în valoare de 5.000 de lei.

Este important de menționat că voucherul pentru program se acordă doar în cazul în care beneficiarul deține autovehiculul uzat de cel puțin 3 ani.

Ce valoare au tichetele din program?

Potrivit legii, ecotichetul din cadrul programului Rabla Plus se acordă în cuantum de până la:

  • 25.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alin. (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric NEDC/WLTP, exceptând motocicleta;
  • 13.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alin. (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează o cantitate de emisii de CO2 de maximum 50g/km NEDC, în regim de funcționare mixt, conform informațiilor înscrise în COC;
  • 13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.