”Producătorii români de catastraveţi afectaţi de recenta criză a legumelor infectate cu bacteria E.coli vor fi despăgubiţi de către Comisia Europeană chiar dacă nu sunt membri ai unei asociaţii (organizaţii) de producători”, susține europarlamentarul Sebastian Bodu.
Acesta explică că, deși există o regulă generală ca despăgubirile să fie plătite de Bruxelles prin intermediul organizaţiilor recunoscute ale producătorilor de legume si fructe, Comisia Europeană acceptă de această dată o procedură specială. Astfel, producătorii trebuie să încheie cu asociaţia în cauză un contract de retragere din producţie având ca obiect marfa scoasă din circuit, urmând a fi despăgubiţi în aceeaşi măsură ca şi producătorii membri.
 
”În România există o singură organizaţie funcţională, iar mulţi dintre cei afectaţi nu sunt membri ai acesteia. Procedura va permite aşadar, în mod excepţional, şi producătorilor neafiliaţi acestei asociaţiei profesionale să aplice pentru a primi sprijin finanicar comunitar, însă ar trebui ca producătorii români să fie mai activi în utilizarea formelor asociative pentru protejarea drepturilor colective şi individuale”, explică Bodu.
 
Comisia Europeană a alocat un buget de 150 de milioane de euro pentru despăgubirea producătorilor de castraveţi din Uniunea Europeană afectaţi în ultimele săptămâni de îmbolnăvirile cauzate de bacteria E.coli.
Producătorii români estimează o pagubă de 9 milioane euro
Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, conform regulamentelor europene, pentru măsura de retragere de pe piaţă nu poate fi mai mult de 4,6% din valoarea producţiei comercializate în 2010, ceea ce reprezintă 247.200 de euro la un curs de 4,1 leu pentru un euro.
Pierderile estimate de producătorii români se ridică la 16.000 tone, până la 1 august, respectiv echivalentul a 9 milioane euro.
O decizie privind eventuala majorare a sumei acordate producătorilor români va fi luată marţi la reuniunea extraordinară a miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană. Ministrul român, Valeriu Tabără, a declarat că va încerca să obţină o suplimentare a despăgubirilor având în vedere paguba estimată foarte mare şi că a solicitat déjà comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, adoptarea unor măsuri excepţionale care să compenseze toţi producătorii afectaţi de criza de pe piaţa castraveţilor, nu doar pe cei organizaţi în asociaţii.
Reuniunea extraordinară a miniştrilor Agriculturii din UE, consacrată analizării mijloacelor de acordare a compensaţiilor financiare pentru producătorii de legume şi fructe din UE ale căror vânzări au scăzut drastic din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli, se va reuni marţi la orele 16.00.