Dacia, profit de 145 de milioane de euro

Anul trecut, producătorul naţional de autovehicule Dacia a realizat un profit net după impozitare de circa 145 de milioane de euro. Acesta este al treilea an în care compania deţinută de francezii de la Renault a obţinut profit, după ce în 2006 acest indicator a fost de 100,6 milioane de euro, iar în 2005 s-a raportat un profit de 57 de milioane de euro. Între 2000 şi 2004, Automobile Dacia a acumulat numai pierderi, pentru ca între 2005 şi 2007 profitul total să depăşească 300 de milioane de euro. Conform preşedintelui Renault, Carlos Ghosn, în acest moment firma din Mioveni este cea mai profitabilă afacere a grupului francez. Majorarea profitului a fost obţinută ca urmare a creşterii producţiei şi a vânzărilor întregii game Logan. Începând cu a doua jumătate a lunii ianuarie, uzina din Mioveni a trecut la o cadenţă de producţie de 61,3 vehicule pe oră.

TRANZACŢIE: Tata Motors preia branduri auto de 1,46 miliarde euro

Tranzacţia prin care indienii de la Tata Motors au achiziţionat de la Ford companiile Jaguar şi Land Rover, contra sumei de 1,46 de miliarde de euro, implică şi alte nume cu rezonanţă în industria auto. În 2006 Ford a cumpărat brandul Rover de la BMW, pentru a asigura securitatea mărcii Land Rover. BMW cumpărase numele Rover în 1994, odată cu producătorul britanic al acestor automobile. La rândul său, Jaguar a cumpărat încă din 1960 drepturile de a vinde maşini sub marca Daimler, odată cu achiziţionarea companiei UK Daimler, care fusese autorizată de Gottlieb Daimler să folosească motorul său cu combustie internă. Tot UK Daimler deţinea şi numele Lanchester.

PROIECT: Taxa auto, o nouă orientare

96-12068-2_varujanvosganian_c_13.jpgOficialii de la Bruxelles şi-au dat acordul pentru principiul care stă la baza noii taxe de poluare. Ideea de la care porneşte noul sistem de calcul are la bază emisiile de dioxid de carbon pentru vehiculele care au acest element specificat în detaliile tehnice (Euro 4, Euro 3), iar pentru celelalte se iau în calcul două variante. Proprietarii acestora pot opta pentru verificarea de către RAR a emisiilor de CO2, contra cost, taxa fiind stabilită apoi în funcţie de acest element şi de vechime, sau pot plăti după algoritmul deja prezentat de Ministerul Finanţelor în urmă cu câteva luni. Interesant este însă că o verificare a emisiilor de CO2 costă în acest moment la RAR circa 2.000 de lei şi pot fi verificate numai trei maşini pe zi.

ACORD: „Cer deschis“ între Europa şi SUA

Spaţiul aerian dintre Europa şi Statele Unite ale Americii va fi liberalizat, printr-un acord de tip „cer deschis“, care le va permite operatorilor de transport aerian europeni să aibă acces la orice aeroport american, plecând din orice aeroport din Europa şi invers. Acordul face, de asemenea, posibilă realizarea unor fuziuni între transportatorii americani şi cei europeni. Pe 15 mai va avea loc o a doua rundă de negocieri, în care este posibil să se tranşeze disputa dintre Marea Britanie şi SUA; în prezent, pe aeroportul londonez Heathrow au dreptul să opereze doar două companii aeriene americane. Reciproc, doar două companii britanice au zboruri către SUA.

TELEVIZIUNE: Antena 1 a luat Liga I

Antena 1 şi operatorul de cablu TV RCS/RDS au câştigat drepturile de televizare a meciurilor din campionatul naţional de fotbal, Liga I, pentru suma de 102 milioane de euro. Drepturile TV au fost scoase la licitaţie de către Liga Profesionistă de Fotbal. La licitaţia de luni, 31 martie, au mai participat Realitatea TV, împreună cu Telesport, precum şi Kanal D. Realitatea TV s-a retras la suma de 84,5 milioane de euro, iar Kanal D la 72,5 milioane. Drepturile sunt achiziţionate pe o perioadă de trei ani. Antena 1 mai deţine drepturile de difuzare pentru partidele echipei naţionale (amicale şi meciurile din turneul preliminar al Campionatului Mondial din 2010), cumpărate cu 2,5 milioane de euro.

REUŞITĂ: Raiffeisen Bank şi-a crescut profitul cu 80%

Raiffeisen Bank a înregistrat, la sfârşitul anului 2007, un profit brut de 387,8 milioane de lei (116 milioane de euro), în creştere cu 80% faţă de 2006. Profitul net a fost de 314,5 milioane de lei (94 de milioane de euro), cu 68,5% mai mare faţă de anul precedent. Cifrele sunt calculate după standardele internaţionale de contabilitate. Activele totale au crescut cu 14,6% faţă de sfârşitul anului 2006, ajungând la 15,9 miliarde de lei, echivalentul a 4,4 miliarde de euro. Depozitele clienţilor au crescut cu 30%, până la 12,95 de miliarde de lei, în timp ce creditele acordate clienţilor au ajuns la 8,44 miliarde de lei, în creştere cu 23,3% faţă de 2006.

PROIECT: Registrul Comerţului, înapoi la CCIR

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) ar putea reveni în subordinea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), după ce, până în anul 2002, s-a aflat în cea a Ministerului Justiţiei. Iniţiativa aparţine Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, care a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă în acest sens. Proiectul, aflat în prezent în dezbatere publică, va fi pus în discuţie într-o şedinţă de guvern în cel mult o lună, conform ministrului pentru IMM, Ovidiu Silaghi. Preşedintele CCIR va stabili structura organizatorică şi modul de funcţionare ale ONRC şi ale oficiilor judeţene ale acestuia.

PRELUARE: Winmarkt, vândut cu 180 de milioane de euro

Compania italiană IGD (Immobiliare Grande Distribuzione) a preluat săptămâna trecută, în urma unui acord preliminar, reţeaua de magazine Winmarkt, pentru 182,5 milioane de euro, de la fondurile de investiţii Ivington Interprises Limited şi Broadhurst Investments Limited. Portofoliul achiziţionat de IGD în România include 15 centre comerciale Winmarkt, cu o suprafaţă totală de 147.000 de metri pătraţi, precum şi un imobil închiriat unei bănci. Valoarea chiriilor pentru cele 16 imobile depăşeşte 19 milioane de euro.

PLAN: Americanii îşi reformează sistemul financiar

96-12069-2_benbernanke_13_rompres.jpgAdministraţia SUA a pregătit cel mai ambiţios plan de reformă a sistemului financiar american din 1930 încoace. Planul va acorda puteri sporite pentru Federal Reserve (sistemul bancar central nord-american), instituţie condusă de Ben Bernanke (foto). Aceasta va deveni cel mai important organism de supraveghere a pieţei financiare. Proiectul prevede înfiinţarea altor două organisme de reglementare. Primul va supraveghea instituţiile financiare care operează cu garanţii din fonduri de stat, iar celălalt va avea un rol de protejare a investitorilor şi clienţilor băncilor. De asemenea, se instituie în premieră reglementări pentru fondurile de hedging şi private equity.

Capital – Editia nr.13, data 2 aprilie 2008