Şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney a avertizat miercuri că o încălcare deliberată de către viitoarea lege a finanţelor a Regatului Unit a acordului de retragere din Uniunea Europeană va fi percepută drept un semnal că Londra nu doreşte un acord comercial cu blocul comunitar, potrivit Reuters.

Regatul Unit nu dorește un acord

”Un mesaj clar pentru Londra: a doua parte a legii care ar încălca deliberat acordul de retragere şi dreptul internaţional va fi considerat un semnal că Regatul Unit nu doreşte un acord. Nicio afacere de această complexitate nu se încheie fără cel puțin un nivel de bază de încredere și bunăvoință!”, a scris Simon Coveney pe Twitter. El a adăugat că niciun acord de o asemenea complexitate nu este încheiat fără cel puţin un ”nivel fundamental de încredere şi bunăvoinţă”.

Relaţiile dintre Londra şi Bruxelles sunt guvernate de legile UE

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie acest an, după 47 de ani de apartenenţă la blocul comunitar, dar a intrat într-o perioadă de tranziţie în care relaţiile dintre Londra şi Bruxelles sunt guvernate de legile UE, pentru a le oferi cetăţenilor şi companiilor timp pentru a se adapta. Londra a exclus deja posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziţie dincolo de 31 decembrie 2020, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanţiale ale guvernului britanic. În absenţa unui acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pentru Londra există riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar

“Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, le-a spus ambasadorilor UE că, dacă Proiectul de lege privind finanțele din Regatul Unit, așteptat săptămâna viitoare, conține clauze care încalcă dreptul internațional, adică care încalcă Protocolul NI, atunci negocierile pentru Brexit vor fi în criză și va exista o reducere a încrederii.”, a răspuns jurnalistul irlandez, Tony Connelly.