Guvernul britanic speră să redeschidă școlile pe 8 martie și să le permită oamenilor să se întâlnească cu cei dragi în aer liber. Prim-ministrul britanic Boris Johnson prezintă luni, 22 februarie, planul său de a scoate Anglia din lockdown, în speranța că aceasta va fi ultima și având în vedere redeschiderea apropiată a școlilor, relata luni Le Figaro.

Unul din trei adulţi britanici au fost deja vaccinaţi

Întreaga țară a fost din nou închisă la începutul lunii ianuarie pentru a lupta împotriva epidemiei Covid-19, care a ucis peste 120.000 de oameni în Regatul Unit și a adus spitalele în pragul crizei. Efectele închiderii și vaccinărilor fiind resimțite, cu o scădere a numărului de cazuri, spitalizări și decese, Boris Johnson poate schiţa măsuri de relaxare. El le va prezenta Parlamentului după-amiaza, înainte de o conferință de presă televizată seara.

Campania de vaccinare lansată în decembrie este în plină desfășurare, unul din trei adulți primind deja o primă doză de vaccin. Guvernul a promis că toți adulții vor beneficia de o primă injecție cu vaccinul anti-Covid până la sfârșitul lunii iulie, avansând acest termen stabilit inițial pentru septembrie. Dar, în ciuda progreselor, relaxarea va fi “prudentă” și “treptată”, a avertizat totuși Boris Johnson.

“Prioritatea noastră a fost întotdeauna să readucem copiii la școală, ceea ce este crucial pentru educația lor, precum și pentru bunăstarea lor mentală și fizică”, a spus liderul într-un comunicat. El dorește, de asemenea, să le permită oamenilor să-și “regăsească apropiaţii în deplină siguranță” după luni de izolare, permițând reuniuni în exterior, unde riscurile de transmitere sunt considerate mai reduse.

Decizii luate cu prudenţă, pe baza dovezilor ştiinţifice

Boris Johnson a afirmat că orice decizie va fi luată pe baza dovezilor științifice de care dispune și cu prudență “pentru a nu anula progresele” şi “sacrificiile” făcute. Școlile s-ar putea redeschide pe 8 martie. Duminică, la postul Sky News, liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, a spus că speră “la modul ideal” ca școlile să se redeschidă la acea dată, dar a subliniat necesitatea de a se acționa “cu prudență”.

Guvernul a anunțat deja că, din 8 martie, locuitorii căminelor de bătrâni vor putea primi un vizitator în interior, cu condiția ca acesta să fie testat negativ pentru Covid-19 și să poarte o mască. Această veste bună vine după succesul primei faze a campaniei de vaccinare, 15 milioane de persoane primind o primă doză la mijlocul lunii februarie, inclusiv rezidenți ai căminelor de bătrâni.

De atunci, campania a fost extinsă la cei peste 65 de ani și la persoanele “clinic vulnerabile”. Până la mijlocul lunii aprilie, cei peste 50 de ani ar fi trebuit să primească cu toții o primă doză de vaccin. Oamenii de știință estimează că vaccinurile oferă protecție la aproximativ trei săptămâni după injectare.

Disperare în sectorul HoReCa; patronii de pub-uri pledează pentru redeschidere

În timp ce familiile speră să vadă o luminiţă la capătul tunelului, unele sectoare economice deosebit de afectate de pandemie, cum ar fi hotelurile și restaurantele, ar trebui să mai aștepte câteva săptămâni, spre disperarea proprietarilor de pub-uri.

“Pub-ul a fost întotdeauna mai mult decât un simplu loc de băut. Aici mergem să ne conectăm, să formăm o comunitate”, a susţinut Emma McClarkin, directorul general al British Beer & Pub Association (BBPA), pledând pentru redeschiderea acestor localuri.

Partidul Laburist apără reducerea TVA pentru a ajuta acest sector. “Trebuie să facem ceva pentru a sprijini companiile” pentru a le asigura “supraviețuirea”, a insistat Keir Starmer.

În Regatul Unit, fiecare dintre cele patru națiuni ale țării decide asupra strategiei sale de deschidere. Școlile din Scoția și Țara Galilor se redeschid treptat de luni, începând cu clasele primare. În timp ce se pregăteşte pentru deschidere, Guvernul a înăsprit controalele la frontiere pentru a împiedica importul de variante. De lunea trecută, rezidenții britanici și cetățenii irlandezi care sosesc în Anglia din 33 de țări clasificate de risc trebuie să respecte zece zile de carantină într-un hotel, pe cheltuiala lor.