Ministrul de Externe condamnă declarațiile lui Vladimir Putin

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat, miercuri seară, decretul semnat de Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor din Rusia și susținerea referendumurilor pentru anexarea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate de armata rusă. Potrivit spuselor sale, declarațiile președintelui rus nu fac decât să escaladeze situaţia actuală, deja tensionată.

„Ministrul a subliniat că aceste acţiuni nu fac decât să escaladeze situaţia şi a evidenţiat necesitatea ca întreaga comunitate internaţională să îşi menţină unitatea şi solidaritatea în respingerea acestor acţiuni şi în a pune presiune pe Rusia pentru a respecta principiile de drept internaţional şi ordinea bazată pe reguli”, a transmis, miercuri seară, Ministerul de Externe.

Declarația sa a fost făcută la Reuniunea Ministerială a Grupului de Prieteni ai Medierii, desfăşurată în marja săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU.

România condamnă cu fermitate decizia lui Vladimir Putin

România s-a alăturat comunității internaționale care îi cere lui Vladimir Putin să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei și să își retragă militarii din țara vecină,

„România condamnă cu fermitate anunţul preşedintelui Putin cu privire la următorii paşi ai Rusiei în ceea ce priveşte continuarea escaladării războiului său ilegal împotriva Ucrainei. România reiterează apelul către Rusia de a înceta imediat agresiunea împotriva Ucrainei şi de a-şi retrage complet toate forţele armate”, a scris Klaus Iohannis, miercuri după-amiază, pe contul său de Twitter.

Postarea sa vine la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială a rezerviștilor ruși pentru îndeplinirea obiectivelor „operaţiunii militare speciale” în Ucraina.

„Consider că este necesar să susţin propunerea (Ministerului Apărării) privind mobilizarea parţială a cetăţenilor în rezervă, a celor care deja au servit în armată şi care au o experienţă pertinentă”, a declarat, miercuri dimineața, președintele Rusiei.

În cadrul discursului său, el a afirmat că obiectivul său este „eliberarea” Donbasului (zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile pro-ruse Doneţk şi Lugansk), deoarece majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină „sub jugul” Ucrainei.

Pe un ton marţial, Vladimir Putin a spus că sprijină referendumurile de anexare a teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă la Rusia, spunând că este de „datoria lui morală” să-i protejeze pe acei locuitorii de „neonaziştii” aflaţi la conducerea Guvernului de la Kiev, relatează agenția de presă Reuters.