Ultimele date publicate de Banca Centrala indica o crestere a creditului neguvernamental cu 3,9% in iunie fata de mai (3,6% in termeni reali), pana la nivelul de 489.564 miliarde lei, ca urmare a cresterii cu 3,8 la suta a componentei in lei si a majorarii cu 4,0 la suta a celei in valuta (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 4,5 la suta). La 30 iunie 2005, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 39,3 la suta (27,0 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2004, pe seama majorarii cu 33,7 la suta a componentei in lei (21,9 la suta in termeni reali) si cu 43,2 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 61,4 la suta).


In aceste conditii, intrarea in vigoare a normelor de restrictionare a creditarii in septembrie se dovedeste a fi un pas facut pentru evitarea dezechilibrelor macroeconomice. De altfel, Luc Popelier, director general – strategie si expansiune KBC, preciza recent ca “este in regula sa ai o crestere a creditarii dubla fata de cresterea economica, dar o crestere cu 40% a creditarii, in conditiile unei cresteri economice de 5%, nu este sustenabila.” Luc Popelier a amintit situatia similara din Polonia. Numai ca, in acel caz, Banca Nationala a Poloniei a trebuit sa ia masuri bruste de reducere a creditarii, iar rezultatul a fost deteriorarea portofoliului bancilor. De aceasta greseala insa BNR nu poate fi acuzata, deoarece este pentru a doua oara cand intervine in politica de creditare.


Reducerea graduala operata de BNR va ocoli totusi cateva forme de creditare: creditele pentru studii si cardurile de credit. In cazul cardurilor, creditele vor fi luate in continuare in limita a trei salarii lunare nete ale solicitantului, linie care poate fi prelungita pe parcursul intregii vieti. Cu toate acestea, bancherii nu se asteapta la o crestere spectaculoasa a cardurilor de credit, deoarece acest produs bancar mai trebuie perfectionat, iar piata este insuficient dezvoltata.Tinta principala a BNR este ca odata cu temperarea creditarii sa fie redus si consumul. In acest sens, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca in 2005 consumul populatiei va inregistra o crestere de numai 7,4%. De asemenea, Comisia se asteapta ca in urmatorii ani sa avem cresteri mai reduse ale castigului salarial real, ceea ce va constitui o premisa pentru incetinirea cresterii consumului populatiei.


“Pe total sistem, ponderea cardurilor de credit este de 10%-15%. Potential de crestere exista, dar ritmul de crestere nu cred ca
va fi unul alert.”


Patrick Gelin,
BRD Groupe Societe GeneraleEvolutia creditului neguvernamental

In ultimul an, creditul neguvernamental a crescut cu aproximativ 40%, atragand atentia FMI si a BNR care a considerat oportuna o noua restrictionare a creditului.Sursa: BNR
Cardurile de credit scapa de normele BNR pag. 30