Votul din Senatul SUA asupra ultimei propuneri legislative de finanţare temporară a guvernului, până la data de 16 februarie, pentru a se evita ‘oprirea’ activităţii administraţiei federale şi a prelungi termenul de negociere a bugetului, a întrunit vineri noaptea 50 de voturi pentru şi 48 de împotrivă, insuficiente însă faţă de numărul necesar, de 60 de voturi în favoarea proiectului. 

Camera Reprezentanţilor a Congresului american adoptase joi respectiva propunere iar Senatul trebuia să o adopte la rândul său cel târziu vineri, la miezul nopţii, pentru a se evita un aşa-numit ‘shutdown’, prin neadoptarea bugetului federal în termenul prevăzut de Constituţie. 

Această închidere parţială coincide cu aniversarea primului an de mandat a lui Donald Trump la Casa Albă. 

Ultima dată când guvernul Statelor Unite a fost nevoit să închidă din lipsă de fonduri a fost în octombrie 2013, cu Barack Obama la Casa Albă, o pauză care a durat 16 zile. 

Conform Agerpres, referindu-se la votul de vineri noaptea, Casa Albă i-a acuzat sâmbătă pe democraţi că îi iau “ostatici” pe americani, transmite AFP. 

„În această seară (democraţii din Senat) au plasat politica deasupra securităţii noastre naţionale”, a declarat Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. “Noi nu vom negocia cu privire la statutul imigranţilor ilegali în timp ce democraţii îi iau ostatici, cu cererile lor iresponsabile, pe cetăţenii oneşti”, a adăugat aceasta, lăsând să se întrevadă negocieri dificile pentru zilele următoare.