Scandalul a luat amploare după ce premierul Mario Monti a propus reintroducerea unui impozit pe prima și a doua locuință, pentru a aduna câțiva bani în plus, meniți să ajute la salvarea Italiei de la un colaps economic. , in scopul implementarii masurilor de austeritate, care ar putea salva Italia de la colaps. În aceste condiții, cetățenii care sunt puși în fața unor asemenea măsuri de sacrificiu și-au îndreptat atenția către bogățiile Bisericii Catolice, pentru care această instituție nu plătește taxe. 

Pentru a detensiona situația, liderul episcopilor din Italia, Angelo Bagnasco, a declarat că Biserica dorește să remedieze eventualele abuzuri care s-au creat, prin neplata taxelor. "Normele actuale sunt corecte, deoarece organizează și recunosc valoarea socială a activităților realizate de instituțiile non-profit, printre care multe biserici", a spus reprezentantul cleric. "Dacă au existat cazuri dovedite în care nu s-au plătit impozitele, vom rezolva situația".

Partidul Radical din Italia, profund anti-cleric, susține impozitarea Bisercii și a calculat că guvernul italian ar putea strânge milioane de euro la buget doar din taxele colectate de la Biserica Catolică. Tot acest partid a făcut reclamație la Uniunea Europeană, spunând că scutirile de impozit acordate bisericilor reprezintă un avantaj economic nedrept.