Heliogen, un start-up susținut de Bill Gates, a anunțat recent că gigantul minier Rio Tinto îi va utiliza tehnologia solară la cea mai mare carieră din California. Va fi prima mină din Statele Unite și probabil din lume care va utiliza energie solară.

Compania va utiliza inteligența artificială și nu mai puțin de 40.000 de oglinzi controlate de calculatoare pentru a folosi energia solară, aproape ca o lupă gigantică. Primul sistem al lui Rio Tinto va fi de mărimea a 100 de terenuri de fotbal, a declarat compania pentru CNN.

Start-up-ul menționează faptul că tehnologia HelioHeat va genera căldură extremă: 1.000 de grade Celsius, adică aproape un sfert din temperatura de la suprafața Soarelui. Este temperatura necesară în fabricația cimentului, a oțelului și în alte procese industriale care se bazează de obicei pe combustibili fosili.

Sursă foto: Heliogen

Test important pentru această tehnologie

Rio Tinto este a doua cea mai mare companie minieră din lume și va fi primul client al companiei Heliogen. Parteneriatul este un test-cheie pentru această tehnologia în efortul de înlocuire a combustibililor fosili în alimentarea cu energie a operațiunilor industriale la scară largă. De asemenea, va reprezenta și un pas important în lupta cu criza climatică.

Heliogen, avându-i în spate pe Bill Gates și pe miliardarul biotech Patrick Soon-Shiong, a ieșit din anonimat în 2019 anunțând o mare realizare. Pentru prima dată, energia solară concentrată putea fi folosită pentru înlocuirea combustibililor fosili în procesele industriale. Anul trecut, revista Times a nominalizat tehnologia HelioHeat, dezvoltată de Heliogen, printre cele mai importante invenții din 2020. Acum, Heliogen face echipă cu Rio Tinto pentru a pune această tehnologie în aplicare.

Energia solară concentrată nu este tocmai nouă. Oglinzi care reflectă soarele într-un singur punct au mai fost utilizate în producția de electricitate și căldură pentru industrie. În Oman sunt utilizate la foraje pentru petrol. Dar Heliogen spune că face un pas în plus, utilizând inteligență artificială și alte tehnologii sofisticate pentru a îndrepta mii de oglinzi către un singur punct și a crea temperaturi mult mai mari decât erau posibile până în prezent.

Acum, Heliogen trebuie să convingă companii industriale ca Rio Tinto să dea uitării combustibilii fosili pentru energia Soarelui.

„Heliogen este bombardată cu cereri de la clienți din toată lumea”, spune Bill Gross, fondator și CEO al lui Heliogen, care punctează că cererile vin „din toate industriile – de la metale, ciment și utilități la producția de hidrogen.”

Sursă foto: Dreamstime