Au apărut noi dovezi că lupta intransigentă a Chinei împotriva coronavirusului, despre care se crede că a apărut într-o piață din orașul Wuhan la sfârșitul anului 2019, îi subminează creșterea și afectează companiile internaționale prezente acolo.

Marți, târziu, un alt oraș a anunțat restricții privind munca de acasă și alte restricții COVID-19 pentru săptămâna viitoare. Orașul Zhengzhou, unde locuiesc 12,6 milioane de persoane și unde se află o fabrică a producătorului de iPhone al Apple, Foxconn, se alătură zecilor de orașe mari aflate în izolare totală sau parțială.

Beijingul încearcă să evite un lockdown total

Capitala Chinei a închis peste 40 de stații de metrou, aproximativ o zecime din rețea, și 158 de rute de autobuz, au declarat furnizorii de servicii. Majoritatea stațiilor și rutelor suspendate se află în districtul Chaoyang, epicentrul focarului de epidemie din Beijing, transmite Reuters.

Cu zeci de cazuri noi pe zi, Beijingul încearcă să evite o închidere totală, așa cum a făcut inițial și Shanghai, sperând în schimb că testele în masă vor găsi și izola virusul înainte ca acesta să se răspândească.

Orașul de 22 de milioane de locuitori a închis școlile, precum și unele întreprinderi și clădiri rezidențiale din zonele cu risc ridicat, iar mulți oameni își fac provizii în cazul în care se va ajunge la o închidere totală.

Douăsprezece din cele 16 districte din Beijing efectuau săptămâna aceasta a doua din cele trei runde de teste, după ce săptămâna trecută au făcut trei examinări în masă.

În Shanghai nu se întrevede niciun sfârșit la măsura de izolare

După mai bine de o lună, majoritatea locuitorilor din cel mai mare oraș din China continentală și din centrul său financiar încă nu au voie să părăsească complexele lor de locuințe.

O parte dintre cei 25 de milioane de locuitori ai Shanghaiului au beneficiat de duminică de o atenuare timidă a măsurilor de precauție, fiind permis doar unui singur membru al unei gospodării să iasă pentru o plimbare rapidă, pentru aer curat și pentru câteva cumpărături la supermarketuri.

Autoritățile chineze spun că politica „zero-COVID” are ca scop salvarea a cât mai multe vieți, amintind de milioanele de decese cauzate de COVID-19 în afara Chinei, unde multe țări renunță la măsurile de precauție, chiar dacă infecțiile se răspândesc.