In ultimii sapte ani, Romania a inregistrat una dintre cele mai mari rate de crestere economica din Europa, dar cu toate acestea distanta dintre Romania si Uniunea Europeana (UE) se mentine semnificativa, este una dintre concluziile primului raport de tara destinat cu precadere pietei de capital din Romania, alcatuit de Departamentul de Cercetare din cadrul Directiei Corporate Finance & Investment Banking a BCR si Erste Bank Group Research. 

Potrivit „Equity Romania Country Report“, interesul investitorilor straini pentru Romania a crescut semnificativ odata cu inceperea negocierilor cu Uniunea Europeana, acest lucru reflectandu-se atat prin nivelul investitiilor straine directe, cat si prin valoarea totala a pietei de fuziuni si achizitii (M&A) care, potrivit unui raport PricewaterhouseCoopers, a avut o valoare de 5.2 miliarde dolari in 2006, plasand Romania pe locul cinci in topul tarilor monitorizate, dupa Rusia, Polonia, Ungaria si Republica Ceha. 

Principalul risc pentru stabilitatea macroeconomica, in opinia raportului BCR-Erste, este un nivel inalt al deficitului de cont curent.  

Totodata, este importanta gasirea, de catre autoritati, a unei solutii prin care jumatate din populatia Romaniei care locuieste in mediul rural sa beneficieze de cresterea economica din urmatorii ani. O alta provocare este reprezentata de asigurarea unei absorbtii rezonabile a fondurilor europene.  

In ultimii trei ani capitalizarea BVB (luand in considerare si piata Rasdaq) a crescut de la 10.9 miliarde euro in 2004 la 24.5 miliarde euro la sfarsitul lui 2006 iar valoarea tranzactiilor a crescut de la 700 milioane euro in 2004, la 3 miliarde euro anul trecut.  

Raportul mai face referire la consecintele listarii Fondului Proprietatea la BVB si la viitorul pietei de capital romanesti, care in opinia BCR-Erste, va depinde de listarea unor importante companii de utilitati precum Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Singura oferta publica initiala certa va fi lansata de Transgaz, acest eveniment fiind de asteaptat sa aiba loc cel mai probabil in primul trimestru din 2008.

 

Sursa: Capital 31 Mai 2007