O restructurare a datoriei Greciei va ameninţa solvabilitatea băncilor elene şi va avea consecinţe asupra pieţelor financiare din zona euro, putând duce chiar la încetarea vânzării de obligaţiuni în alte state, a explicat Juergen Stark.

“Acesta va avea desigur impact special asupra acelor state care se confruntă cu dificultăţi de finanţare de pe pieţe”, a afirmat oficialul BCE.

El a adăugat că “impactul restructurării pentru stabilitatea sistemului financiar european este imprevizibilă şi ar putea eclipsa falimentul Lehman Brothers”.

Afectate de criza datoriilor, băncile greceşti au pierdut accesul la finanţarea oferită de piaţa interbancară şi au devenit dependente de lichiditatea oferită de Banca Centrală Europeană.

Recent, Banca Greciei a cerut băncilor elene să-şi menţină şi în 2012 rata de adecvare a capitalului de rang I peste pragul de 10%, în ideea de a face faţă creşterii creditelor neperformante în condiţiile în care economia trece prin al treilea an consecutiv de recesiune. În prezent, băncile greceşti au o rată de adecvare a capitalului de rang I de aproximativ 10,4%.

Statul grec se confruntă cu o criză fără precedent a datoriei publice şi a încurajat băncile locale să-şi combine resursele pentru a ajuta la scoaterea din recesiune a economiei.

National Bank of Greece şi Piraeus Bank şi-au majorat deja capitalul, în timp ce EFG Eurobank a strâns bani prin vânzarea participaţiei sale la subsidiara sa poloneză Polbank. De asemenea, Alpha Bank intenţionează să lanseze obligaţiuni convertibile în valoare de până la 2,5 miliarde de euro.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România. National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Sursa: Agerpres